Leguma cea mai răspândită din lume. Este folosită de asemenea ca plantă medicinală.

100 g ceapă – 40 kcal

Ceapa conţine fibră alimentară, proteine, magneziu, fosfor, fier, sodiu, calciu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP.

Nimicitoare a bacteriilor

Proprietatea cea mai de preţ a cepei este acţiunea sa antiseptică şi de prevenire a infecţiilor. Sucul de ceapă conţine fitoncide – substanţe naturale cu proprietăţi antiseptice. Merită ştiut că aceste proprietăţi antiseptice sunt prezente mai ales în ceapa crudă. Chiar şi fiartă sau înăbuşită, ceapa mai are mult de oferit.

Ceapa scade nivelul de colesterol, tonifică inima şi protejează împotriva cancerului

Ceapa este folositoare în lupta împotriva colesterolului, deoarece menţine nivelele acestuia la cote scăzute. Ea mai are în plus proprietatea de a subţia sângele, micşorând riscul de blocaje arteriale, reducând tensiunea sanguină şi protejând inima. Actualmente sunt efectuate cercetări ştiinţifice pe scară largă, a căror scop este demonstrarea că prezenţa zilnică a cepei şi a alimentelor pe bază de ceapă în meniu micşorează riscul apariţiei cancerului.

Cu lacrimi în ochi

De ce plângem când tăiem ceapa? E vina acizilor sulfonici care se degajă în momentul în care enzima LFS, eliberată din ceapă, intră în contact cu aminoacizii care conţin sulf, astfel ajungându-se la iritarea mucoasei şi a glandelor lacrimale, ceea ce duce la lăcrimare. Pentru a scăpa de acest simptom neplăcut, putem mesteca un pic de frunze de pătrunjel.

Fără ceapă, nu ar fi existat piramidele egiptene…

Ceapa are, ca aliment, o istorie de cel puţin 3000 de ani, ea provenind din Asia Centrală şi India. Datorită romanilor, ceapa a ajuns în Europa, iar Columb a contribuit la răspândirea ei în Lumea Nouă. Chiar şi în piramidele egiptene au fost descoperite desene reprezentând cepe. Acestea constituiau un aliment preţios pentru sclavii care le construiau, deoarece opreau în faşă eventualele epidemii. Astăzi, ceapa se cultivă în întreaga lume şi este folosită în bucătăria tuturor continentelor.