Sunt o plantă dintr-o specie perenă din familia Solanaceae. Provine din America de Sud. Denumirea botanică a acestei plante este Solanum tuberosum.
100 g cartofi - 90 kcal
Cartofii sunt o bogată sursă a vitaminelor: B1, B2, B6, PP şi C. Conţin de asemenea proteine şi carbohidrați, calciu, potasiu, fosfor, magneziu.
Plantă diabolică și podoabă papală Cartofii au fost consumaţi milenii de-a rândul de triburile indienilor americani. Această legumă a ajuns în Europa în secolul XVI. La început, se credea că unele boli se răspândesc prin intermediul cartofului. Din acest motiv, precum şi din cauza florilor sale, cartoful a devenit o plantă decorativă. A avut acest rol în secolele XVII şi XVIII.
Moduri de preparare Fără cartof ne este greu să ne imaginăm acum bucătăriile lumii. Nu are conţinut caloric ridicat, având de cinci ori mai puţine calorii decât macaroanele sau arpacaşul. Cele mai multe componente minerale şi vitamine se găsesc chiar sub coajă. Miezul conţine cantităţi mari de amidon. Cartofii pot fi folosiţi la salate, pot fi prăjiţi sau copţi în coajă sau la gril, semi-tari; pot fi făcuţi „cartofi-pai” sau plăcinte, supe şi fierturi. Cartofii făinoşi, uşor de sfărâmat, se potrivesc de minune la plăcinte, umpluturi, găluşti sau pireu, sau pentru a îngroşa supe.Cartoful este sexy Când cartoful era încă o noutate în Europa, era considerat un medicament minunat pentru impotență și un afrodiziac. Costă sume enorme. În banii de astăzi prețul său ar fi corespuns la suma de 2000 de dolari pe kilogram.Ușor digerabili și hrănitori