Caperele sunt mugurii comestibili arbustului Caparis Spinosa. Sunt cultivate mai ales în bazinul Mării Mediteraneene şi în statele sudice din SUA.

100 g capere - 23 kcal

Conţin cantităţi mari de antioxidanţi (bioflavinoid rutin), cantităţi însemnate de sodiu şi ceva mai mici de vitamină C.

Condiment egzotic

 Florile caperelor sunt marinate prin diverse procedee – se folosesc uleiul, oţetul, saramura. Caperele preparate în acest fel sunt folosite în diverse reţete ale bucătăriei mediteraneene. Din cauza gustului specific, puternic şi marcant, sunt folosite în principal ca şi condiment. Fac parte din reţetele de salate, sosuri şi pizza. Subtila bucătărie franceză foloseşte sosul de capere, adică sosul alb cu adaos de capere, servit cu carne fiartă. Trebuie evitată înăbuşirea caperelor la temperaturi înalte, deoarece îşi pierd gustul lor inimitabil. Caperele se adaugă de preferinţă atunci când sosul este cald.

Afrodiziac popular

Caperele reduc balonările, au proprietăţi antireumatice şi de ameliorare a funcţiilor ficatului. Fiertura din rădăcinile şi din scoarţa arbustului are proprietăţi terapeutice şi este folosită în terapia anemiei şi a artritismului. Conform medicinei populare, folosirea caperelor în regimul alimentar al bărbaţilor poate contribui la tratamentul impotenţei. 

Un simbol biblic al trecerii

Floarea caperelor înfloreşte doar timp de o zi, de dimineaţă până după masa. În aceeaşi zi apare şi fructul. Iată de ce caperele sunt simbolul biblic al tranzienţei… Lucru interesant, caperele sunt, din punct de vedere botanic, înrudite cu varza.

În loc de sare...

Cenuşa din rădăcinile arse de capere poate fi folosită ca sursă de sare.