Regina unei familii de plante ce cuprinde peste 100 de diverse soiuri.

100 g varză - 31 kcal

Conţine fosfor, mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, sodiu precum şi vitaminele A, B. C şi E.

Un medicament printre legume

Deja în Roma antică varza era preţuită ca fiind o legumă deosebită, folosită în tratamentul simptomatic al diverselor afecţiuni şi în calmarea inflamaţiilor pielii. Varza conţine compuşi ai sulfului care au un efect benefic asupra tenului, a unghiilor şi părului. Mai conţine şi substanţe anticancerigene. Susţine funcţiile glandei tiroide. Ajută la reglarea corespunzătoare a temperaturii corporale. Are de asemenea influenţă asupra funcţionării corecte a sistemului digestiv şi respirator. Are efect antiinflamator, antiseptic şi analgezic.

Varza murată

Varza proaspătă, sărată şi supusă fermentării, pe scurt – varza murată, este o sursă nepreţuită de vitamina C, fitoncide, potasiu, fier şi zinc.Bogăţia de vitamine, săruri minerale, conţinutul scăzut de calorii şi acţiunea benefică asupra organismului fac din varză o componentă de preţ a regimurilor de slăbire, unele dintre acestea având chiar varza în rolul principal.