Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Legumele – vitamine la fiecare masă

 
 
 

Există 13 vitamine pe care organismul nostru nu le poate produce singur, de aceea trebuie să ni le administrăm prin intermediul alimentaţiei.

Ce funcţii îndeplinesc vitaminele? În ce legume le putem găsi?

Vitamina A - beta-carotenul

  • ajută la creştere, protejează vederea şi pielea,

broccoli, morcovul, varza, varza de Bruxelles, dovlecelul verde, cicoarea, spanacul, salata, măcrişul, pătrunjelul, păpădia, mazărea, dovleacul, soia.

Vitaminele B1, B2, B3, B6

  • răspund de buna funcţionare a sistemului muscular
  • şi a celui nervos,

vinetele, spanacul, fasolea, salata, lintea, măcrişul, păpădia, mazărea, cartofii, soia, pătlăgelele roşii.

Vitamina B9

  • ajută la producerea, creşterea şi reproducerea globulelor roşii,
  • permite asimilarea albuminelor,

fasolea în păstaie, spanacul, broccoli, varza, sparanghelul, salata, lintea, cartofii, prazul, fasolea.

Vitamina C

  • sporeşte rezistenţa la infecţii,
  • combate oboseala şi ajută la asimilarea fierului,

ţelină, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, măcrişul, cicoarea, spanac, salată, napi, pătrunjel, păpădia, ardeiul, ridiche, pătlăgea roşie

Vitamina D

  • fortifică sistemul osos,
  • contracarează scolioza
  • şi îmbunătăţeşte imunitatea

mânătărci

Vitamina E

  • protejează celulele împotriva radicalilor liberi
  • şi are o influenţă benefică asupra ţesuturilor,

sparanghel, salată, spanac, fasole, soia.

Vitamina H

  • încetineşte încărunţirea şi căderea părului,
  • îmbunătăţeşte coagularea sângelui,

ciuperci, morcovi, pătlăgele roşii, spanac.

Vitamina K

  • ajută la coagularea sângelui,

broccoli, morcov, varză, conopidă, fasole în păstăi, salată, cartofi.

Vitamina P

  • ajută la tratarea sângerării gingiilor, acţionează anti-alergic,

măceş, varză, pătlăgea roşie, salată, spanac, cartofi.


Rețete care te-ar putea interesa

Musacaua Bonduelle cu șuncă și cartofi
Musacaua Bonduelle cu șuncă și cartofi

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

8 persoane 30-45 min Simplu
Pilaf de orez cu morcovi și mazăre, servit cu pulpe picante și cartofi natur
Pilaf de orez cu morcovi și mazăre, servit cu pulpe picante și cartofi natur

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Frigărui din soia și ciuperci
Frigărui din soia și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Mazăre minune
Mazăre minune

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Legumele – vitamine la fiecare masă
 
 
 

Există 13 vitamine pe care organismul nostru nu le poate produce singur, de aceea trebuie să ni le administrăm prin intermediul alimentaţiei.

Ce funcţii îndeplinesc vitaminele? În ce legume le putem găsi?

Vitamina A - beta-carotenul

  • ajută la creştere, protejează vederea şi pielea,

broccoli, morcovul, varza, varza de Bruxelles, dovlecelul verde, cicoarea, spanacul, salata, măcrişul, pătrunjelul, păpădia, mazărea, dovleacul, soia.

Vitaminele B1, B2, B3, B6

  • răspund de buna funcţionare a sistemului muscular
  • şi a celui nervos,

vinetele, spanacul, fasolea, salata, lintea, măcrişul, păpădia, mazărea, cartofii, soia, pătlăgelele roşii.

Vitamina B9

  • ajută la producerea, creşterea şi reproducerea globulelor roşii,
  • permite asimilarea albuminelor,

fasolea în păstaie, spanacul, broccoli, varza, sparanghelul, salata, lintea, cartofii, prazul, fasolea.

Vitamina C

  • sporeşte rezistenţa la infecţii,
  • combate oboseala şi ajută la asimilarea fierului,

ţelină, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, măcrişul, cicoarea, spanac, salată, napi, pătrunjel, păpădia, ardeiul, ridiche, pătlăgea roşie

Vitamina D

  • fortifică sistemul osos,
  • contracarează scolioza
  • şi îmbunătăţeşte imunitatea

mânătărci

Vitamina E

  • protejează celulele împotriva radicalilor liberi
  • şi are o influenţă benefică asupra ţesuturilor,

sparanghel, salată, spanac, fasole, soia.

Vitamina H

  • încetineşte încărunţirea şi căderea părului,
  • îmbunătăţeşte coagularea sângelui,

ciuperci, morcovi, pătlăgele roşii, spanac.

Vitamina K

  • ajută la coagularea sângelui,

broccoli, morcov, varză, conopidă, fasole în păstăi, salată, cartofi.

Vitamina P

  • ajută la tratarea sângerării gingiilor, acţionează anti-alergic,

măceş, varză, pătlăgea roşie, salată, spanac, cartofi.