1. >Rețete
  2. >Ajvar, o „altfel” de zacuscă

Ajvar, o „altfel” de zacuscă

Descoperă o rețetă delicioasă!
Mediu
2 persoane
40 Minute
Mediu
Ingrediente
pentru 2 persoane
1,5 kg. ardei kapia

0.5 kg vinete

0,3 kg morcovi

0,1 kg ceapă

6 căței de usturoi

250 de ml. bulion (se poate renunța la bulionul de roșii, adăugându-se puțin oțet, pentru gustul ușor acrișor)

3 linguri de ulei vegetal

Ardei iute (opțional)

Sare

Piper
Ingrediente pentru 2 persoane
1,5 kg. ardei kapia

0.5 kg vinete

0,3 kg morcovi

0,1 kg ceapă

6 căței de usturoi

250 de ml. bulion (se poate renunța la bulionul de roșii, adăugându-se puțin oțet, pentru gustul ușor acrișor)

3 linguri de ulei vegetal

Ardei iute (opțional)

Sare

Piper
  1. Pași 1
    Borcanele în care se va depozita ajvarul trebuie să fie foarte curate și sterilizate, cu capace care să se închidă etană. Pentru sterilizarea borcanelor, acestea se spală bine cu detergent de vase și se limpezesc în mai multe ape. Se așează borcanele pe o tavă metalică și se introduc în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade. Se menține temperatura timp de 15- 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în interiorul acestuia.
  2. Pași 2
    Ardeii se coc prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, plită etc.), întorcându-se de câteva ori, până când pielița exterioară a acestora este arsă pe toate părțile. Ardeii copți se scot într-un castron și se acoperă cu un capac (sau se înfoliază cu folie alimentară), astfel ei se vor aburi și pielița de la suprafață se va desprinde de la sine.
  3. Pași 3
    Vinetele se coc în acelați fel ca ardeii, până când coaja este arsă și miezul moale. Se scot într-un castron, se acoperă și se lasă să se răcească.
  4. Pași 4
    Se curăță de pieliță și semințe ardeii, vinetele se decojesc cu grijă (atenție, părțile de coajă arsă rămase nu fac nimic rău, dar strică aspectul final al preparatului). Dupa ce sunt bine curățate, legumele coapte se trec prin mașina de tocat.
  5. Pași 5
    Ceapa și morcovii se răzuiesc pe o răzătoare fină.
  6. Pași 6
    Întro oală se încinge uleiul și se adaugă ceapa și morcovii. Se călesc împreună până când se înmoaie, amestecând frecvent, apoi se adaugă legumele coapte și tocate, usturoiul pisat, ardei iute (numai dacă vă place picant) și bulionul. Se fierbe totul pe foc mic cam 3045 de minute, amestecând frecvent ca să nu se prindă de fundul vasului. Atenție mare, ajvarul se va comporta ca un vulcan, unde stropii fierbinți ar putea provoca accidente. La final, se potrivește gustul cu sare și piper, după preferință.
  7. Pași 7
    Se umplu borcanele sterilizate cu zacusca ajvar fierbinte, se capsează și se întorc cu susul în jos. Se mențin astfel 10 minute, apoi se întorc în poziția firească și se așează întrun cuib căptușit cu multe straturi textile (pături), ca să se răcească lent (de pe o zi pe altă). Odată bine răcite, borcanele cu ajvar se depozitează în cămară, unde se vor păstra luni întregi. După ce se deschide un borcan, va fi nevoie să se păstreze la frigider până ce se consumă.
Lasă-te surprins
UșorMediuGreu
< 15 Minute15 - 45 Minute45 > 45 minute
Legendă
  • Creveți Teriyaki cu broccoli și conopidă

    Bucătăria asiatică te va surprinde din nou cu o rețetă simplă și gustoasă. Te invităm să încerci mixul de legume Imperial, alături de creveții frgezi, înveliți într-un sos dulce și aromat.

  • Orez în stil spaniol cu chorizo și pui

    Bucătăria mexicană, plină de culoare și savoare, vine acum și în casa ta prin intermediul mixului Sp...

  • Cotlet de berbecuț cu legume provensal

    Pregătești o cină specială? Amestecul de legume Provencal, este potrivit ca și garnitura pentru un c...