Pași 1
Punem într-un vas carnea măcinată, condimentăm cu sare, piper, cimbru, adăugam un ou, usturoi pisat, pătrunjel și omogenizăm. Pe o folie de aluminiu pusă în două, așezăm 4 felii bacon orizontal și 4 vertical, făcând din ele o împletitură. Punem vertical felia 1 și 3, apoi așezam o felie orizontal, 2 si 4 vertical.... și continuăm până avem 4 felii verical, 4 felii orizontal. Presărăm boia de ardei picantă sau dulce peste bacon și formăm din pasta de carne un strat uniform.
Pași 2
Peste carne presărăm cașcaval ras, iar în mijloc vom face un rând de pătrunjel verde tocat și în ambele părți câte un rând de ardei roșu gras și boabe de porumb. Încet, începând dintr-o margine, rulăm frumos, strâns carnea măcinată, fără să prindem și baconul înăuntru. Înfășurăm apoi și baconul și strângem ca să se omogenizeze rulada. Presărăm, dacă mai dorim, cu boia, sare, piper. Strângem bine cu folia astfel încât să nu iasă lichidul din interior.
Pași 3
Așezăm într-o tavă, punem o cană de apă și dăm o oră la cuptor, la foc mediu. Când a trecut timpul, tăiem folia, ungem cu sos de soia amestecat cu miere și mai dăm la cuptor să se rumenească pe toate părțile, să devină crocant baconul.
Pași 4
În timp ce rulada se coace, facem mazărea: punem la călit ceapa tocată în puțin ulei de măsline. Când devine sticloasă, adăugăm morcovii tăiați mai mare, puțină apă și lăsăm să se înmoaie bine, completând cu apă. Când sau înmuiat morcovii, punem usturoi tocat după gust, apoi mazărea din conserva Bonduelle, trecută prin jet de apă.
Pași 5
Lăsăm să se pătrundă puțin gusturile, mai punem apă, dacă e cazul, apoi mărar verde tocat și luam de pe foc. Servim rulada tăiată felii alături de mazăre. Este un fel de mâncare la fel de bun atât rece, cât și cald.