Pași de preparare
-
Scoatem din varza murată frunze frumoase pentru a le umple cu compoziție. Tot din aceeași varză tocăm o parte mărunt pentru a așeza pe suprafața tăvii și apoi pe deasupra sarmalelor.
-
Tocăm legumele pentru umplutura sarmalelor: ceapa roșie mărunt, morcovii tineri tăiați în felii mici, ciupercile tocate puțin, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt. Orezul îl fierbem separat și apoi îl răcim.
-
Călim într-o tigaie cu puțin ulei ceapa, adăugăm și ciupercile, morcovii, condimentam cu sare, piper și cimbru. Adăugăm și orezul, pătrunjelul și mărarul, amestecăm foarte bine compoziția.
-
Luăm o foaie de varză, punem o lingură de compoziție și o rulăm, apoi o închidem la ambele capete. Procedăm în acest fel și pentru restul sarmalelor. Într-o tavă punem un pat de varză murată tocată, apoi sarmalele pe toată suprafața, punem restul de varză și stoc de legume cât să le acopere pentru a le fierbe bine. Condimentăm cu cimbru, piper boabe, foi de dafin, sare și piper și opțional boia afumată.
-
Lăsăm să fiarbă circa o oră și jumătate la 180°C. Adăugăm bulionul, sosul de roșii și lăsăm să mai fiarbă încă 40 minute în funcție de cuptor. Decorăm cu mărar proaspăt și servim.