Pași de preparare
-
Pentru început, decojim vinetele în dungi. Tăiem capetele și decojim vinetele treptat, în lung, lăsând la 3 cm distanță dungi neatinse de coajă. Este important să ținem minte că modul de decojire este cheia succesului în această rețetă, acesta făcând diferența față de salata de vinete tradițională!
-
După decojire, vinetele se taie în felii groase, de aproximativ de 1 cm. Se sărează, se acoperă și se așteaptă să se scurgă o parte din zeamă aproximativ 10 ore, apoi se tamponează ușor cu șervețele de hârtie, până sunt uscate.
-
Tăiem roșiile în formă de rondele.
-
În continuare, prăjim vinetele într-o tigaie cu 4 cm de ulei, porție cu porție. După ce le prăjim, eliminăm excesul de ulei cu o hârtie absorbantă.
-
Vărsăm uleiul obținut după prăjire dar vom păstra cam aproximativ 4 linguri. Le vom folosi pentru prăjirea cepei.
-
Rroșiile se prăjesc și ele ușor și se le așezăm pe o farfurie.
-
Turnăm oțetul într-un ibric și îl lăsăm pe foc până la fierbere. După aceasta, îl luăm de pe foc și-l lăsăm să se răcească.
-
Așezăm vinetele, ceapa şi roşiile pe un platou întins. Ungem legumele cu usturoi tocat mărunt (sau zdrobit) și adăugăm sarea și oțetul. Vom decora compoziția cu pătrunjel tocat. Vinetele prăjite cu ceapă și roșii în stil arăbesc sunt gata. Poftă bună!