Pași de preparare
-
Vinetele se decojesc în dungi: se taie capetele și se decojesc alternativ, în lung, lăsând la 3 cm distanță dungi neatinse de coajă. Modul de decojire este foarte important, acesta făcând diferența față de salata de vinete tradițională!
-
După decojire, vinetele se taie în felii groase, de aproximativ de 1 cm. Se sărează, se acoperă și se așteaptă să se scurgă o parte din zeamă aproximativ 10 ore, apoi se tamponează ușor cu șervețele de hârtie, până sunt uscate.
-
Se taie roșiile rondele.
-
Vinetele se prăjesc într-o tigaie cu 4 cm de ulei, porție cu porție. După prăjire, excesul de ulei se înlătură cu hârtie absorbantă.
-
Uleiul se varsă, păstrându-se cam 4 linguri, pentru a prăji ceapa.
-
Roșiile se prăjesc și ele ușor și se pun pe o farfurie.
-
Oțetul se toarnă într-un ibric, se aduce la fierbere, apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
-
Pe un platou întins, se așează vinetele, ceapa şi roşiile. Salata se presară cu usturoi tocat mărunt (sau zdrobit), se sărează şi se toarnă oțetul. Se ornează cu pătrunjel tocat.