Pași de preparare
-
Pentru început, spălăm bine pieptul de rață și-l uscăm. Crestăm pielea pe diagonală, din ambele sensuri, fără a se pătrunde carnea. Frecăm pieptul de rață cu sare, piper și puțin ulei. Lăsăm carnea la frigider pentru aproximativ 1 oră.
-
Punem apa la fiert. După ce începe să clocotească, adăugăm mazărea în apă clocotită, o lăsăm să fiarbă pentru timp de 2 minute și apoi scurgem de apă. Amestecăm mazărea cu menta, 50 ml smântână, parmezanul și sarea. Zdrobim compoziția cu ajutorul unui blender până totul se omogenizează.
-
Ne apucăm de cartofii dulci. Îi tăiem pe jumătate și apoi în felii subțiri, cu ajutorul unei mandoline. Amestecăm cartofii cu smântâna rămasă, adăugăm sare, piper și lăsăm compoziția deoparte pentru 20 de minute.
-
Așezăm feliile de cartof în straturi și le ungem cu puțin unt. Formăm un turn de o înălțime aproximativă de 3-4 cm. Dintr-un cartof, putem obține 4 turnulețe.
-
Așezăm turnulețele de cartofii pe hârtia de copt într-un vas termorezistent. Acoperim cartofii și îi dăm la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute, la 160°C.
Scoatem turnurile din cartofi din cuptor afară și punem o greutate pe fiecare turnuleț, pentru 20 de minute. Tăiem marginile și oferim forma dorită, paralelipiped, cub etc. După aceasta, care se prăjim cartofii în puțin ulei de măsline, pe fiecare parte, până se rumenesc.
-
Rumenim pieptul de rață pe ambele părți,prima oară pe partea cu piele, câte 3 minute. Nu e nevoie să adăaugăm ulei pentru că pieptul de rață are suficientă grăsime.
-
Mutăm pieptul de rață rumenit într-un vas termorezistent, îl stropim cu grăsimea din tigaie, îl acoperim și îl punem la cuptor pentru 10 minute, la 160°C. După ce scoatem pieptul de rață din cuptor, îl lăsăm să se odihnească 10 minute înainte de tăiere.
-
A venit timpul să ne ocupăm de pregătirea sosului. Pentru acesta, vom lua din tigaie două linguri de grăsime, adăugăm vinul, oțetul, rozmarinul, ardeiul chilli, sarea și piperul. Punem compoziția la foc și lăsăm să clocotească 1 minut. La urmă adăugăm untul rămas. Ținem pe foc sosul până când se topește untul.
-
În sfârșit, ne ocupăm de aranjarea mâncării în farfurie. Dăm voie fanteziei să se manifeste. Creăm un pat din piureul de mazăre, așezăm peste el pieptul de rață. În jur, punem cartofii și adăugăm sosul peste toată compoziția. Pieptul de rață cu piue de mazăre și cartofi dulci sunt gata. Poftă bună!