Este o plantă anuală, cultivată pentru fructele lungi, violete, iubitoare de căldură. 

100 g de vinete – 18 kcal

Vinetele conţin amidon, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele PP, A, B1, B2.

Chestiunea inimii

Se numără printre legumele care micşorează nivelul de colesterol din sânge.

Şi mintea zbârnăie

Vinetele conţin antioxidanţi puternici, care protejează celulele cerebrale. Antioxidanţii protejează creierul împotriva radicalilor liberi, ajută la transmiterea componentelor nutritive şi la eliminarea toxinelor.

Zâmbeşte!

În secolul V în China printre doamnele elegante era la modă un zâmbet argintiu – negru. Acest efect era obţinut printre altele datorită frecării dinţilor cu o pieliţă a unei vinete subţiri.

Tipul oriental

Vinetele erau deja cultivate în secolul al V-lea înaintea erei noastre pe teritoriul Chinei şi al Indiei. Caravanele le-au adus până în Africa de nord, de unde împreună cu cuceritorii arabi au ajuns pe teritoriul Spaniei. În Evul Mediu erau considerate o plantă decorativă, deoarece medicii din acea vreme considerau că vinetele provoacă febră şi atacuri de epilepsie. Cu timpul vinetele au devenit una dintre cele mai importante legume ale bucătăriei orientale şi mediteraneene.