Proprietăţile medicinale ale usturoiului sunt cunoscute de peste 4000 de ani.

100 g usturoi – 150 kcal

Usturoiul conţine seleniu, calciu, fosfor, fier, magneziu, vitaminele A, B1, C, PP.

Ucide bacteriile fără milă

Este bogat în substanţe antibacteriene, uleiuri eterice precum şi în antioxidanţii care ne protejează împotriva radicalilor liberi. Cel mai puternic efect antiseptic îl are usturoiul crud, însă chiar şi usturoiul preparat îşi păstrează efectul anti-colesterol, anti-coagulant, de protecţie a sistemului circulator şi a sistemului digestiv. Distruge microbii, ciupercile şi viruşii. Distrugând viruşii, ceapa contribuie la protecţia împotriva tumorilor.

Primul antibiotic

Înainte ca antibioticele să devină larg disponibile, usturoiul – prin proprietăţile sale – era folosit pentru protecţia împotriva bolilor contagioase şi ca mijloc preventiv, în perioadele de epidemie de holeră, ciumă sau gripă. Spre deosebire de medicamente şi vaccinuri, usturoiul nu duce la apariţia de noi soiuri de bacterii rezistente la medicamente şi nu este toxic pentru om.

De n-ar mirosi aşa…

Mirosul caracteristic al usturoiului provine din procesul de descompunere a enzimelor cu conţinut de sulf care are loc în momentul tăierii sau strivirii sale. Acest efect secundar nedorit poate fi eliminat prin mestecarea de mere, frunză de pătrunjel, frunză de mentă, cimbru, estragon sau ţelină.

Condiment internaţional

Usturoiul se cunoaşte de peste 4000 de ani şi provine din Asia Centrală, fiind actualmente cultivat în lumea întreagă. Este un ingredient foarte preţuit în bucătăriile lumii întregi, mai ales în cea mediteraneană, rusă, bulgară, turcă şi arabă.