Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Țelina

Era cultivată pentru rădăcina sa sferică, dar şi pentru tulpina sa cu frunzele sale, aromatice şi crocante.

100 g de ţelină – 18 kcal

Conţine multe elemente minerale ca de pildă: potasiul, zincul, calciul, fosforul, magneziul şi vitaminele C, cele din grupele B, PP, E şi provitamina A.

Jos tensiunea

În medicina chinezească ţelina era utilizată ca medicament împotriva hipertensiunii. Cercetările au dovedit faptul că în ţelină există compuşi care stabilizează tensiunea sângelui.

Rezistenţa sus

Ţelina conţine vitamina C, care influenţează sistemul nostru imunologic, crescând rezistenţa noastră la infecţii sau îmbolnăviri.

Pentru confortul psihic

Proprietăţile terapeutice sunt o caracteristică în special a ţelinei crude. Aceasta este utilă în cazul bolilor de stomac, de reumatism, a obezităţii sau a bolilor vezicii urinare. Salatele crude şi sucurile de ţelină sunt un mijloc ideal pentru păstrarea unui bun confort psihic (curăţând organismul de toxine).

Afrodiziacul natural

Încă în antichitate ţelina era considerată un afrodiziac. Domnilor le recomandăm aşadar un fel de mâncare gustos, preparat cu ţelină, iar doamnele (după felul vechilor Romani) să nu uite de o coroană a învingătorului din frunze de ţelină. Vă recomandăm de asemenea comprese din suc de ţelină pentru vânătăi şi zgârieturi. Persoanelor care au promis curăţenia trupească nu le rămâne decât acţiunea benefică a ţelinei asupra reumatismului.

Din farmacie la bucătărie

Ţelina provine dintr-un soi sălbatic care este răspândit în Europa şi în Asia pe terenurile umede, uşor sărate. La început a fost utilizat pe post de plantă medicinală şi pentru decorarea mesei. De abia în secolul al XVII-lea s-a făcut popular în lume în rolul de legumă. În Statele Unite a ajuns la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi este cultivat în două variante – pentru frunze şi pentru rădăcină.Rețete cu această legumă

Fu Yung - omletă chinezească cu pui, varză, ciuperci si țelină
Fu Yung - omletă chinezească cu pui, varză, ciuperci si țelină

Numele acestei rețete s-a inspirat de la frumoasa floare de lotus, și se traduce exact ca "petalele lotusului alb".

4 persoane 15-30 min Simplu
Snert - supă olandeză din mazăre
Snert - supă olandeză din mazăre

Ciorbă foarte populară în Olanda, din mazăre verde.

6 persoane peste 45 min Complex
Salata Waldorf's-Astoria
Salata Waldorf's-Astoria

Pentru o seară relaxată în familie.

4 persoane 30-45 min Simplu
Bogracs - gulaș unguresc
Bogracs - gulaș unguresc

Descoperă o rețetă simplă și rapidă

4 persoane peste 45 min Mediu

Produse folosind această legumă

Amestec de legume pentru supă cu broccoli
Amestec de legume pentru supă cu broccoli
400 g
Amestec de legume pentru supă cremă de dovleac
Amestec de legume pentru supă cremă de dovleac
400 g
Amestec de legume pentru supă cremă de conopidă
Amestec de legume pentru supă cremă de conopidă
400 g
Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.