Aceasta este o specie perenă care face parte din familia Polygonaceae. Apare în întreaga Europă şi în regiunile temperate ale Asiei şi ale Americii de Nord.

100 g ștevie – 21 kcal

Conţine vitamina C, fier, potasiu şi magneziu.

Concurență pentru spanac

Frunzele de ștevie au un gust plăcut, acrișor, se prepară ca și spanacul, poate fi folosit la rețete gustoase de supe sau sosuri. O funcție culinară mai puțin cunoscută a șteviei este cea de condiment pentru alte feluri de mâncare. Poate fi adăugat la spanac, după tocare poate condimenta salate, poate fi un adaos la supă de cartofi sau la sosurile aromate.

Pentru pofta de mâncare

Șteviei i se atribuie proprietăți anti-anemice, diuretice și de stimulare a poftei de mâncare. Din frunzele de ștevie se prepară un ceai medicinal care ajută la afecțiunile ficatului și ale rinichilor. Ștevia trebuie evitată de către persoanele care suferă de litiază renală, reumatism sau artretism, de aceea nu se recomandă persoanelor în vârstă.

Ce-i prea mult... 

Ştevia conţine foarte mult acid oxalic, care – consumat în exces – elimină calciul din organism. Acidul oxalic poate duce la dureri articulare şi renale, la copii putând chiar frâna creşterea. De aceea trebuie avut grijă să nu se depăşească dozele admise, cu atât mai mult cu cât această substanţă dăunătoare se găseşte de asemenea în cacao, ceai şi piper.

Înlătură petele în mod natural

Acidul oxalic este ideal pentru eliminarea petelor de pe haine. Frunzele de ștevie pot fi folosite și la spălarea mâinilor, deoarece acidul care se degajă din ele curăță petele care apar – de pildă – în cursul grădinăritului.