Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Sparanghelul

Plantă cultivată pentru mugurii săi comestibili.

100 g de sparanghel – 23 kcal

Conţin: o bogăţie de vitamina A şi C precum şi alte microelemente, cum ar fi fierul, potasiul, zincul, precum şi o mulţime de amidon.

Tânăr să fii…

Sparanghelul este vestit pentru cantitatea mare de antioxidanţi care împiedică îmbătrânirea prematură, de aceea este leguma preferată a frumuseţilor de la Hollywood. Sparanghelul este o legumă uşor digerabilă şi cu un conţinut mic de calorii. Conţine acid folic, util în lupta împotriva bolilor din naştere ale copiilor, în condiţii de oboseală sau în cazul bolilor de inimă.

Cerinţă: clătirea

Sparanghelul este un produs natural care ajută la vindecarea infecţiilor bacteriologice sau a bolilor căilor urinare. Această proprietate poate fi utilizată de asemenea în cazul problemelor legate de cumularea lichidelor în organism.

Sparanghelul – haideţi la masă…

Până în prezent felurile de mâncare preparată din sparanghel poartă cu sine pecetea exclusivităţii. Reţetele pot fi găsite nu doar în bucătăria mediteraneană, dar şi în cea a Europei Nordice, a Asiei sau în cea americană. Sparanghelul se consumă fiert, fierbinte sau rece.

Tricolorii

Sparanghelul îl cumpărăm verde, uşor violet sau alb. Este aceeaşi specie de plantă, dar este cultivată în condiţii diferite de luminozitate. Sparanghelul verde creşte în soare, cel alb creşte în stive fără accesul luminii, iar celui violet i se permite doar să scoată uşor capul din pământ.

Bogăţia gustului

Sparanghelul provine din Bazinul Mării Mediterane. Cu un soi sălbatic de sparanghel se delectau egiptenii şi grecii iar romanii au fost cei care au început să îl cultive. Era considerat drept un afrodiziac şi plantă medicinală. După aceea s-a pierdut în istorie, doar pentru ca în perioada Renaşterii să reapară din nou. Sparanghelul a devenit leguma preferată a regelui Ludovic al XIV-lea. Totuşi, până în secolul al XIX-lea era văzut doar pe mesele caselor bogate.



Rețete cu această legumă

Salată exotică

Salată exotică

Un preparat delicios pentru întreaga familie.

4 persoane sub 15 min Simplu
Ruladă de somon afumat cu sparanghel

Ruladă de somon afumat cu sparanghel

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

6 persoane sub 15 min Simplu
File de cod cu legume

File de cod cu legume

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

1 persoane 15-30 min Simplu
Paste cremoase cu mazăre și sparanghel

Paste cremoase cu mazăre și sparanghel

Dacă ai poftă de niște paste delicioase, fără carne, doar cu legume, această rețetă este perfectă! Este simplu de gătit și vei mai vrea o porție!

2 persoane 15-30 min Simplu