Spanacul, plantă anuală, cultivată pentru frunzele sale verzui

În zilele noastre, spanacul a revenit puternic în tendințe. Frunzele proaspete de spanac sunt folosite ca bază pentru salate foarte ușoare și nutritive, dar și pentru salate aflate acum la modă. Spanacul se combină foarte bine cu alte legume, fructe, varietăți de brânză și carne. Spanacul congelat câștigă și el teren, în calitate de minunat ingredient pentru smoothie.

100 g de spanac – 17 kcal

Conţine amidon, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, fluor, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, provitamina A.

Fierul sigur

Fierul din spanac se află într-o formă sigură, naturală, în timp ce administrarea fierului sub formă farmacologică poate duce la supra-dozare, care este extrem de periculoasă, în special pentru copii.

Cheia puterii

Spanacul este o sursă minunată de fier, care este parte a hemoglobinei ce transportă oxigenul prin toate celulele corpului şi intră în cadrul sistemului responsabil de producerea de energie şi a controlării metabolismului. Se recomandă îndeosebi femeilor, copiilor şi tinerilor aflaţi în perioada de pubertate.

Rezistenţa oaselor

Spanacul posedă vitamina K în cantităţi record, care influenţează rezistenţa oaselor noastre.

Cutia de conserve din desenele animate

Spanacul provine din Persia în Europa a ajuns în secolul al IX-lea împreună cu maurii. Popularitatea spanacului a fost foarte redusă şi s-a dezvoltat foarte lent. De abia după cel de-al doilea război mondial consumul de spanac a crescut, datorită reclamei făcute de americani. Ambasador al acestei legume a fost eroul desenelor animate – marinarul Popeye, care oricând avea la îndemână câte o cutie de spanac. O golea dintr-o înghiţitură, după care se lua la bătaie, care întotdeauna se termina prin căderea adversarului la podea.

Spanac de zece ori

Spanacul este cunoscut pentru cantitatea mare de fier conţinută. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr E von Wolf, care … a pus greşit o virgulă. Spanacul conţine de 10 ori mai puţin fier decât a rezultat din calculele acestuia. Această greşeală a fost observată de abia în anul 1937. O informaţie bună pentru devoratorii de spanac este faptul că acesta rămâne în continuare în top-lista legumelor, nu numai datorită cantităţii impunătoare de fier (cu toate greşelile de până acum), dar şi datorită cantităţii de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu şi potasiu.

Retete cu spanac

Descopera savoarea retetelor noastre cu spanac si beneficiaza de efectele sale benefice asupra organismului. Afla cum poti prepara rapid mancaruri precum:

Vezi mai multe retete cu spanac aici.