În chec sau în compot, rabarbărul vă va reconfigura gusturile prin bogăția sa inestimabilă de vitamina C și alte substanțe nutritive necesare în viața de zi cu zi.

100g rabarbar - 16 kcal

Rabarbărul conţine magneziu, potasiu, calciu, fier, fosfor, sodiu, vitamine din grupa B, vitamina C şi caroten.Cele mai multe verdețuri din grădină vin cu o combinație de vitamine, dar nu oferă o anumită vitamină în cantități mari, așa cum face rabarbărul. Consumați-l regulat și vă veți acoperi necesarul de vitamina C, atât de important în procesele de metabolism obișnuit. Această legumă este foarte versatilă și se pretează la o mulțime de rețete inovatoare cu care vă veți putea uimi familia.

Rabarbărul - o tentație

Rabarbărul (sau rubarba cum i se mai spune) este una din cele mai timpurii legume ale primăverii, atrăgându-ne mai ales cu prospeţimea sa. Este cultivat pentru tulpinile sale suculente de culoare roşie. Are un gust specific, acru şi proaspăt, fiind un ingredient perfect pentru sucuri, compoturi, ca umplutură de plăcintă, ca bază pentru jeleu, budincă sau băutură răcoritoare.

Vitamina C

Rabarbărul este cunoscut pentru conţinutul său de fier şi vitamina C. Ajută la digestie, acţionează terapeutic asupra deranjamentelor stomacale, stimulează porga de mâncare. Stimulează în plus peristaltica, având un efect uşor laxativ. Susţine secreţia sucurilor gastrice şi a bilei, accelerând procesele metabolice din organism. Rabarbarul este folosit şi la lupta cu obezitatea. Totuşi, rabarbarul conţine acid oxalic, care duce la apariţia oxalatului de calciu, care este greu solubli şi poate să se depună sub formă de litiază renală. În consecinţă, rabarbărul nu ar trebui consumat prea des şi în cantităţi prea mari. Rabarbărul ar trebui evitat de persoanele bolnave de artretism, de litiază renală şi de cele suferinde de afecţiuni ale tubului digestiv. 

Un străin de pe malurile Volgăi

Provenienţa acestei legume este interesantă. Din bucătăria chineză, care preţuieşte rabarbărul de aproape 3000 de ani, acesta a ajuns pe malurile Volgăi, iar de acolo, în Grecia şi Roma antică. Denumirea grecească a acestei plante – rhabarbaros – înseamnă „străinul de pe malurile fluviului Volga”.

Vin și decorație

Rabarbarul este folosit pentru producţia vinurilor de fructe. Tot mai des este folosit şi ca plantă decorativă.