Originea acestei plante erbacee se află în zona Anzilor din America de Sud. Se prezintă ca semințe, însă este clasificată ca cereale integrale. Originea ei este localizată pe platoul înalt al Anzilor din America de Sud, în apropierea Lacului Titicaca. Astăzi, când i se cunosc cantitățile substanțiale de proteine, minerale și vitamine din semințe, Quinoa se cultivă în peste 70 de țări, iar popularitatea ei a crescut la nivel mondial.

100 grame de quinoa fiartă conține 120 kcal.

Tipuri de Quinoa

În lume se cunosc peste 120 de tipuri de Quinoa, însă cel mai popular soi este cel cu semințe albe, deoarce își păstrează cel mai bine forma în procesul de gătire. Alături de acesta, populare sunt și soiurile de semințe roșii și negre. Quinoa roșie este asemănătoare cu cea albă, însă ceea ce o diferențiază este concentrația de betalan, un compus vegetal cu proprietăți antioxidante care dă și culoarea roșie a semințelor. Spre deosebire de celelalte două tipuri, quinoa neagră este mai dulce și mai aromată, fiind folosită des la prepararea deserturilor.

Quinoa este un superaliment

Analizate de specialiști în nutriție, semințele de quinoa au fost declarate superaliment datorită multiplelor beneficii pe care le au asupra sănătății. În clasa superalimentelor se mai găsesc nucile, goji, semințele de in și de cânepă.

Fără gluten, dar cu multe proteine și fibre

Quinoa este un tip de cereale fără gluten, ceea ce o transformă în prima alegere în dieta persoanelor cu intoleranță la gluten. Conține în egală măsură o cantitate însemnată de proteine și aminoacizi esențiali unei alimentații echilibrate, ceea ce o face unul dintre alimentele importante în regimurile vegetariene și vegane. Quinoa are un conținut 5 grame de fibre la o porție de aproximativ 180 grame, adică o cantitate de două ori mai mare decât în majoritatea cerealelor.

Complexul de vitamine și protecție

Quinoa are în compoziția sa tot complexul de vitamine B (B1, B2, B3 și B6). De asemenea, conține calciu, carbohidrați, acizi grași Omega-3 și două flavonoide - quercetin și kaempferol. Acestea pot avea un efect puternic antioxidant împotriva unui nivel crescut de inflamații și afecțiuni respiratorii.

Quinoa gătită

Se prepară mai rapid decât alte cereale (orez, grâu), dar necesită o pregătire atentă: trebuie să fie spălată bine pentru a îndepărta învelișul de sapomină, deoarece are un gust amar. În conserve,  acest înveliș este îndepărtat în timpul procesului de preparare la aburi și este astfel, gata de utilizat.

Rețetele populare pe bază de quinoa  sunt salatele, întrucât combinațiile în care acest superaliment poate fi folosit sunt multiple. Al doilea cel mai cunoscut mod de a consuma quinoa este la micul dejun, fie într-un desert simplu cu fructe de pădure, fie în budinci. Quinoa este un ingredient potrivit și în preparatele calde, la cuptor, înlocuind cu succes umpluturile cu carne.

Știați că

Datorită concentrației mari de proteine, a versatilității în preparare, dar și a potențialului pentru producții mari în medii controlate, Agenția Spațială a Statelor Unite (NASA) a inclus Quinoa pe lista plantelor din Sistemul de Susținere a Vieții Ecologice în zborurile spațiale de lungă durată.