Plantă din familia aliaceelor, cultivată şi în antichitate, în Egipt, Grecia şi Roma.

100 g praz – 47 kcal

Prazul conţine caroten, fosfor, calciu şi vitaminele A, E, B1, B2, C.

Nu numai pentru reumatism

Prazul se foloseşte la tratamentul reumatismului, are acţiune diuretică şi este un stimulator al lactaţiei. Are bogate valori nutritive, datorită conţinutului de săruri minerale. Diind o bună sursă de vitamine, prazul se recomandă persoanelor cu probleme digestive. Are proprietatea de a purifica organismul şi se recomandă la intoxicaţiile alimentare. Este folositor organismului în combaterea şi profilaxia răcelilor şi conţine uleiuri eterice preţioase. Este un antiseptic desăvârşit.

Adoratori ai prazului din antichitate

Prazul este cunoscut din antichitate; se spune că era consumat zilnic de către Neron şi Aristotel, care susţineau că prezenţa acestuia în meniu le asigură o voce puternică şi pătrunzătoare.

Ziua Prazului

În Ţara Galilor, pe data de 1 martie se sărbătoreşte ziua patronului naţional: Sf. David, al cărui simbol este prazul. Pentru galezi, prazul este şi un simbol al bărbăţiei. În bătălia istorică purtată împotriva saxonilor, războinicii galezi învingători aveau armurile împănate cu praz, ceea ce avea să le aducă noroc. În ziua de Sf. David, galezii cinstesc leguma lor naţională preparând mâncăruri pe bază de praz şi chiar folosindu-l în scopuri decorative Prazul este un adaos minunat pentru salate, supe şi cărnuri – poate fi folosit călit, înăbuşit sau fiert.

Popularitatea prazului

Ţara în care prazul se bucură de cea mai mare popularitate este Olanda. Olandezii îl consumă zilnic, iar specialitatea lor preferată este prazul înăbuşit.