Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Pătrunjelul

Plantă bianuală din familia Apiaceelor Se cultivă ca legumă dar şi ca plantă medicinală.

100g pătrunjel - 60 kcal 

Pătrunjelul conţine calciu, fosfor, fier, magneziu, vitaminele A1, B1, B2, C şi E

Pătrunjelul în bucătărie 
 
Rădăcina de pătrunjel se foloseşte cel mai adesea ca ingredient al supelor sau al salatelor. Frunzele lui aromatice, frumos mirositoare sunt o decoraţie estetică şi un condiment foarte popular şi ocupă un loc important, alături de alte mirodenii, în bucătărie. Pătrunjelul este cunoscut în lumea întreagă, apreciat de multe bucătării, printre altele de către cea italiană, franceză sau arabă.

Plantă medicinală 
 
Frunzele de pătrunjel conţin foarte multă provitamină A. Avantajoasă este şi prezenţa simultană vitaminei C, şi a fierului, care garantează o bună asimilare a acestuia din urmă. Se recomandă deci consumarea ei în combinaţie cu alte produse bogate în fier. Pătrunjelul are un efect benefic asupra sistemului digestiv, urinar, stimulează digestia şi are acţiune antiseptică.

Uscat sau congelat? 
 
Frunzele de pătrunjel pot fi congelate sau uscate, totuşi – congelarea permite păstrarea în mai mare grad a valorilor nutritive şi a minunatelor culori şi arome, la fel cum este şi în cazul majorităţii legumelor congelate.

Pătrunjel pentru sănătate 
 
Fiecare parte a pătrunjelului este preţioasă şi folosită în medicina tradiţională. Componentele cunoscute ale leacurilor sunt: rădăcina de pătrunjel (Radix Petroselini), fructul pătrunjelului (Fructus Petroselini), frunza pătrunjelului (Herba Petroselini) şi uleiul de pătrunjel (Oleum Pertroselini).


Rețete cu această legumă

Salată din vinete prăjite, ceapă și roșii

Salată din vinete prăjite, ceapă și roșii

Salată specifică lumii arabe, cu vinete coapte, ceapă și roșii

8 persoane peste 45 min Mediu
Salată ușurică de primăvară

Salată ușurică de primăvară

O rețetă extrem de delicioasă!

4 persoane sub 15 min Simplu
Empanadas - găluște cu carne

Empanadas - găluște cu carne

Empanadas - pateuri mari argentiniene cu carne de vacă prăjite în untură.

8 persoane peste 45 min Mediu
Baghetă franțuzească cu usturoi

Baghetă franțuzească cu usturoi

Rețetă pentru baghetă franțuzească cu usturoi.

4 persoane 30-45 min Simplu

Produse folosind această legumă

Amestec de legume pentru supă cu broccoli

Amestec de legume pentru supă cu broccoli

400 g