Plantă bianuală din familia Apiaceelor Se cultivă ca legumă şi ca plantă medicinală.

100g pătrunjel - 60 kcal 

Pătrunjelul conţine calciu, fosfor, fier, magneziu, vitaminele A1, B1, B2, C şi E.

Pătrunjelul în bucătărie

Rădăcina de pătrunjel se foloseşte cel mai adesea ca ingredient al supelor sau al salatelor. Frunzele lui aromatice, frumos mirositoare sunt o decoraţie estetică şi un condiment foarte popular şi ocupă un loc important, alături de alte mirodenii, în bucătărie. Pătrunjelul este cunoscut în lumea întreagă, apreciat de multe bucătării, printre altele de către cea italiană, franceză sau arabă.

Plantă medicinală   

Frunzele de pătrunjel conţin foarte multă provitamină A. Avantajoasă este şi prezenţa simultană vitaminei C, şi a fierului, care garantează o bună asimilare a acestuia din urmă. Se recomandă deci consumarea ei în combinaţie cu alte produse bogate în fier. Pătrunjelul are un efect benefic asupra sistemului digestiv, urinar, stimulează digestia şi are acţiune antiseptică.

Uscat sau congelat?   

Frunzele de pătrunjel pot fi congelate sau uscate, totuşi – congelarea permite păstrarea în mai mare grad a valorilor nutritive şi a minunatelor culori şi arome, la fel cum este şi în cazul majorităţii legumelor congelate.

Pătrunjel pentru sănătate   

Fiecare parte a pătrunjelului este preţioasă şi folosită în medicina tradiţională. Componentele cunoscute ale leacurilor sunt: rădăcina de pătrunjel (Radix Petroselini), fructul pătrunjelului (Fructus Petroselini), frunza pătrunjelului (Herba Petroselini) şi uleiul de pătrunjel (Oleum Pertroselini).