Păstărnacul crește atât în sălbăticie cat și în culturi cultivate.Poate fi întâlnit în Europa și părți din Asia.

100 g păstârnac conțin - 56kcal

Păstârnacul conține proteine, carbohidrați, fibre, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc și vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, PP si de asemenea acid folic.

Păstârnacul la modă

În antichitate și în Evul Mediu înainte sa devina cartofii celebri, păstârnacul era o legumă cultivată în mod obișnuit. Rădăcina lunguiață sau rotundă conține o pulpă aromată cu un gust unic dulce-înțepător. Poate fi consumată crudă, în salate, paste sau poate fi gătit și împreună cu alte legume. Păstârnacul este adaugat in supe, turte, gătit împreuna cu alte legume și varză acră.

Benefic pentru toate grupele sanguine

Păstârnacul conține mulți nutrienți, fiind benefic pentru toate grupele sanguine. Aceasta legumă conține uleiuri esențiale, furanocumarin, glicozide, acizi grași și flavonoide. Are proprietăți diuretice, de dezintoxicare și anti reumatice, stimulează pofta de mâncare, este alcaloid si caloric. Este de asemenea folosit în tratamentul calculilor renali.

Păstârnac sau pătrunjel?

Păstârnacul este adesea confundat cu rădăcina de pătrunjel. Cum le putem deosebi? Spre deosebire de rădăcina de pătrunjel, păstârnacul este mai neted și are o mică adâncitură și un cerc maroniu în vârf iar gustul sau amintește de gustul de morcov.

Nu este utilizat doar pentru oameni

Păstărnacul este, de asemenea, o cultură furajeră valoroasă şi se crede că efectiv carnea de animale hrănite cu această legumă câştigă aromă.