Plantă bienală din familia brasicaceae Cultivată ca legumă dar şi ca plantă medicinală.100g g nap - 35 kcal    Napul conţine, calciu, fosfor, fier, magneziu, acid folic şi vitaminele A, B1, B2, şi C.Napul în regimul cu calorii reduse  

Rădăcina de nap poate fi consumată fiartă sau proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac. Napul era utilizat ca legumă deja în Antichitate, de către greci şi romani. Înainte de răspândirea cartofului, alături de rapiţă, napul constituia elementul de bază al nutriţiei umane, ca sursă de proteine, carbohidrați, minerale şi vitamine. Napul conţine aproximativ 90% apă, deci este o componentă preţioasă a dietelor, mai ales a celor cu calorii reduse.Cosmetice din nap

Napul este o plantă cu aplicaţii cosmetice. Fiertura din frunze de nap are efecte nutritive asupra părului – îl întăreşte, întârzie căderea acestuia, combate fragilitatea şi excesul de grăsime. Partea cărnoasă are la rândul ei proprietăţi antiinflamatoare şi este folosită în tratarea cosmetică a acneei.Plantă medicinală 

În medicina tradiţională este apreciată de multă vreme acţiunea revitalizantă şi fortifiantă a napului. Din nap se poate extrage suc, se poate infuza ceai sau acesta poate fi folosit extern, la comprese. Napul acţionează favorabil asupra afecţiunilor cavităţii bucale, a căilor respiratorii sau ale vaselor sanguine. Este eficient şi la alinarea durerilor, a stărilor inflamatorii, a degerăturilor sau la tratarea rănilor cu vindecare dificilă.