Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Napul

Plantă bienală din familia brasicaceae Cultivată ca legumă dar şi ca plantă medicinală.

100g g nap - 35 kcal 
 
Napul conţine, calciu, fosfor, fier, magneziu, acid folic şi vitaminele A, B1, B2, şi C.

Napul în regimul cu calorii reduse
 

Rădăcina de nap poate fi consumată fiartă sau proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac. Napul era utilizat ca legumă deja în Antichitate, de către greci şi romani. Înainte de răspândirea cartofului, alături de rapiţă, napul constituia elementul de bază al nutriţiei umane, ca sursă de proteine, carbohidrați, minerale şi vitamine. Napul conţine aproximativ 90% apă, deci este o componentă preţioasă a dietelor, mai ales a celor cu calorii reduse.

Cosmetice din nap

 

Napul este o plantă cu aplicaţii cosmetice. Fiertura din frunze de nap are efecte nutritive asupra părului – îl întăreşte, întârzie căderea acestuia, combate fragilitatea şi excesul de grăsime. Partea cărnoasă are la rândul ei proprietăţi antiinflamatoare şi este folosită în tratarea cosmetică a acneei.

Plantă medicinală 

 

În medicina tradiţională este apreciată de multă vreme acţiunea revitalizantă şi fortifiantă a napului. Din nap se poate extrage suc, se poate infuza ceai sau acesta poate fi folosit extern, la comprese. Napul acţionează favorabil asupra afecţiunilor cavităţii bucale, a căilor respiratorii sau ale vaselor sanguine. Este eficient şi la alinarea durerilor, a stărilor inflamatorii, a degerăturilor sau la tratarea rănilor cu vindecare dificilă.Rețete cu această legumă
Supă cremă de legume gratinată cu brânză Le Comté
Supă cremă de legume gratinată cu brânză Le Comté

Știi cum arată un bol plin de sănătate?

5 persoane 15-30 min Simplu
Supă cremă de legume de praz, morcovi și napi cu șofran și miere
Supă cremă de legume de praz, morcovi și napi cu șofran și miere

Știi cum arată un bol plin de sănătate?

5 persoane sub 15 min Simplu
Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.