Una dintre legumele de renume, mazărea verde boabe și-a câștigat o istorie vastă în ultimele sute de ani. Citiți mai jos câteva detalii în această direcție, împreună cu informațiile nutritive aferente.

Sănătate cu puține calorii: 100 g de mazăre – 80 Kcal.

Mazărea verde este o minunată sursă de albumine, carbohidrați, amidon, conţine fier, potasiu, fosfor, zinc, vitamina C, vitamine din grupa B.  În plus, mazărea are puține calorii, ceea ce o face o alegere minunată pentru o dietă de slăbit.

În formă maximă

Mazărea scade nivelul de colesterol. O legumă extrem de ușor de adaptat, mazărea verde boabe nu vă va dezamăgi niciodată în bucătărie, pentru că oferă o serie de detalii foarte speciale: este ușor de preparat, se combină bine cu alte legume în amestecuri și poate funcționa ca mâncare de bază, lăsând alte alimente să explodeze prin gusturile lor specifice. Această discreție a făcut-o celebră și iubită în majoritatea țărilor de pe continentul nostru. Rețetele cu mazăre sunt ușor de preparat și foarte gustoase, de la clasica mâncare de mazăre, până la supa de mazăre elegantă sau un piure de mazăre delicios ca aperitiv.

Dă viaţă şi apără

Mazărea, leguma preferată a copilăriei noastre nu numai că este foarte gustoasă, dar are şi o combinaţie inedită de elemente nutritive. Datorită amestecului de vitamine B1, B2, B6 şi C precum şi a conţinutului de fier constituie un medicament împotriva oboselii, a anemiei, a problemelor cu învăţatul, şi a funcţionări slabe a sistemului imunologic imunitar al organismului.

Mazărea, favorita regilor

Mazărea este una dintre legumele cunoscute încă în antichitate. A fost una dintre primele legume domesticite, la început a fost cultivată în Orientul Apropiat şi în Balcani. Până în secolul al XVI-lea era consumată sub formă de seminţe uscate, până când grădinarii italieni au reuşit să obţină un soi de mazăre care putea fi consumat în stare crudă. Un mare iubitor de mazăre a fost Ludovic al XVI-lea care a ordonat ca aceasta să fie cultivată în grădinile din Versailles.

Mazărea era una dintre legumele preferate ale lui Thomas Jefferson, acesta organiza în fiecare an un concurs pentru recolta de mazăre culeasă cel mai din timp. Învingătorul concursului îi invita pe ceilalţi participanţi la masă, declarând că mazărea este gata de consumat.

Asistentul profesorului

Datorită mazărei J. Mendel a descoperit legile geneticii.

Un pionier al legumelor la conservă

Mazărea in conserva a fost prima leguma ambalata astfel.