Feniculul (a nu se confunda cu mărarul) este o plantă perenă din familia Apiaceae. Provine din ţările mediteraneene şi este cultivat în multe locuri pe mapamond.

100g fenicul - 69 kcal

Feniculul, conține calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C, E.

Anason aromat

Aroma acestei legume își datorează faima notei discrete de anason. Feniculul poate fi consumat crud dar poate fi și prăjit, înăbușit, copt, făcut la grătar și chiar transformat în dulceață. Se compune perfect ca adaos la supe, la mâncărurile de pește și la legume cum ar fi sfecla, cartofii, varza, broccoli sau conopida. În salate apare împreună cu măsline, capere, ceapă roșie, anchois, ruccolla sau mere. Poate fi condimentat cu sare, piper, suc de lămâie, usturoi sau cimbru. Este un excelent adaos la macaroane.

Tuse, alăptare, colici

Feniculul are efect expectorant, stimulează funcționarea tractului digestiv și acționează antispazmodic. Laptele cu adaos de fenicul este un remediu eficace al simptomelor gripei și ale răcelii. La mamele care alăptează feniculul acționează ca stimulator al lactației iar la noii-născuți ajută la problemele sistemului digestiv: colici și balonări.

Afrodiziac

De o mare prețuire se bucură și semințele de fenicul – fiertura acestora este folosită ca adjuvant menit să accelereze cicatrizarea rănilor și să tonifieze părul. Încă din antichitate, feniculul era considerat un excelent afrodiziac natural.

Pentru probleme cu tenul

Feniculul este folosit ca ingredient al cosmeticelor prevăzute pentru tenul gras și al apelor de gură și pastelor de dinți.