Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Fasolea verde

Fierte și asezonate cu usturoi sau incluse într-o ciorbă delicioasă, sunt doar câteva rețete care ne apar în minte când ne gândim la fasolea verde, sau, cum majoritatea dintre noi ne-am obișnuit să-i spunem: păstăi verzi.

 

Scurt istoric despre fasolea verde

La fel ca multe alte soiuri din familia sa, fasolea verde este originară din America Centrală și de Sud, descoperindu-se dovezi cum că ar fi fost cultivată întâi în Mexic și Peru în urmă cu mii de ani. A fost adusă în regiuni mediteraneene de același navigator renumit - Cristofor Columb, în anul 1492, fiind cultivată cu mare interes în Italia, Grecia și Turcia. Astăzi însă este o legumă cu importanță la nivel global, în topul celor mai mari producători aflându-se China, Indonezia și India.  

De-a lungul timpului, fasolea verde a suferit chiar și modificări. Una dintre cele mai importante este dispariția acelui fir mic de legătură între jumătățile păstăii (parte necomestibilă, ce trebuia înlăturată manual). Acest lucru îl datorăm lui Calvin N. Keeney, supranumit "tatăl fasolei fără ață".  

  

Caracteristici și nutrienți

Dacă aveți în plan să gătiți o mâncare de fasole verde, vă aducem aminte faptul că leguma trebuie să fie tânără, pentru ca gustul să fie perfect. Atunci când o cumpărăm în varianta proaspătă, păstăile pot fi testate rupând o bucată. Astfel, putem observa fragezimea naturală a legumei.

Fasolea verde este un soi foarte versatil și ușor de gătit, aceasta se poate prepara în apa clocotită sau în tigaia încinsă.  

Când vine vorba despre nutrienți, cu doar 24 kcal per 100 g, fasolea verde oferă resurse excelente de vitamina C, provitamine A, vitamine din grupa B, vitamina E, acid folic, minerale și celuloză. Față de alte tipuri de fasole, fasolea păstăi este mai puțin bogată în albumină, dar cuprinde mai multe vitamine. Și, bineînțeles, datorită conținutului de amidon mai mic decât în fasolea uscată, are mai puține calorii și este ușor digerabilă.  

  

Sezonalitate

Fasolea verde este o plantă anuală, planta sa prezentându-se în două variante: tufă și viță de vie. Tufele de fasole verde nu cresc mai mult de 60 cm și sunt deseori întâlnite în plantații comerciale, fiind mai ușor de îngrijit pe parcursul perioadei de maturizare.

Cea de-a doua variantă este asemuită unei vițe de vie deoarece crește foarte înaltă și are nevoie de lucruri de care să se agațe pentru a se dezvolta la capacitate maximă.  

Fiind o plantă originară din zone calde, pentru fasolea verde temperatura este foarte importantă. În perioada de germinare a semințelor, temperatura minimă trebuie să fie 15°C, iar răsărirea are loc în 12-14 zile. Însă, temperatura optimă de germinare este de 20-27°C și în acest caz, răsărirea se face în 4-8 zile.

 

Tips & tricks

Atunci când vrem să cumpărăm fasole verde proaspătă, trebuie să fim atenți la culoarea păstăii: aceasta nu trebuie să fie maronie sau exagerat de verde. De asemenea, mărimea păstăii este la fel de importantă, indicator al gradului de îmbătrânire al acesteia. În plus, pentru a se găti uniform, păstăile ar trebui să aibă mărimi aproximativ egale.  

Cât despre perioada de păstrare, fasolea verde rezistă în frigider timp de 5 zile dacă nu este spălată și ținută într-o pungă nesigilată.
În congelator, păstăile vor rezista pentru 10 luni dacă sunt spălate, tăiate în bucățele, blanșate 2 minute în apă clocotită și puse într-o pungă sigilată.  

Mai mult, avem un truc pentru a păstra culoarea verde frumoasă a păstăilor: odată fierte, se transferă rapid în apă rece cu gheață pentru a opri procesul de gătire și fasolea va rămână crocantă.

 

Specificații alimentare ale fasolei verde

Nu este un secret faptul că fasolea verde are un conținut scăzut de amidon, fiind un aliment recomandat în diete. Conține 0.1 g de grăsimi și doar 7 g de carbohidrați per 100 g, fiind foarte ușor de digerat. Fasolea verde oferă un raport gust-calorii foarte bun, o găsești în timpul verii în piețe, în varianta fresh, congelată și oricând în varianta conservată. 

 

Nu ne mai rămâne acum decât să sotăm rapid o mână de fasole verde în puțin unt sărat și vor deveni pur și simplu divine! Dar puteți încerca, de asemenea, o salată thailandeză cu lapte de nucă de cocos și sos de soia sau să le pregătiți cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline ca garnitură alături de o bucată de pește la grătar. Descoperă pe site-ul Bonduelle, la secțiunea REȚETE, și alte idei culinare simple și gustoase!



Rețete cu această legumă
Paella
Paella

Rețetă tradițională din Spania, mai exact din frumoasa Valencia.

6 persoane peste 45 min Complex
Creveți cu legume
Creveți cu legume

Ai poftă de niște delicatese japoneze în seara asta?

3 persoane peste 45 min Complex
Tocăniță de fasole franțuzească
Tocăniță de fasole franțuzească

Tocăniță tipic bulgărească preparată în fiecare casă.

3 persoane 30-45 min Simplu
Fasole franțuzească prăjită
Fasole franțuzească prăjită

Un fel minunat de mâncare vegetariană cu gust de pește.

3 persoane 30-45 min Simplu
Produse folosind această legumă
Fasole verde păstăi rotunde, tăiate
Fasole verde păstăi rotunde, tăiate
400 g
Amestec de legume Minestrone Mix
Amestec de legume Minestrone Mix
400 g
Amestec de legume pentru supă cremă de legume verzi
Amestec de legume pentru supă cremă de legume verzi
400 g
Amestec de legume pentru tigaie cu Dovlecel, Summer Stir-Fry
Amestec de legume pentru tigaie cu Dovlecel, Summer Stir-Fry
400 g
Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.