Iubim să o consumăm în salate, este nemaipomenită în preparatele mexicane și, în plus, este bogată în proteine. O cunoaștem cu toții sub denumirea de fasole roșie kidney sau fasolea “chili”.

Scurt istoric despre fasolea roșie

Trecutul acestor delicioase boabe de fasole este unul tumultos. Se consideră că fasolea roșie este originară din Peru și chiar a fost “piatra de temelie” a Americii.

Cultivată și răspândită de aproximativ 8.000 de ani, fasolea a căpătat o mulțime de forme și culori, numărând astăzi aproximativ 90 de soiuri. Printre ele, și fasolea roșie kidney, unul dintre cele mai consumate soiuri din lume.

Principalii producători de fasole sunt Myanmar, India, Brazilia, China, Statele Unite, Tanzania și Mexic. Tierra caliente - America Latină are cea mai mare rată de consum pe cap de locuitor, în principal din fasole Pinto colorată, fasole neagră și fasole roșie.

Provenienta denumirii de: fasole rosie Kidney

Denumiri diferite, același gust bun! Deoarece forma boabelor de fasole roșie seamănă cu un rinichi, de aici, soiul a căpătat şi denumirea kidney. Dar, inspirația nu a luat sfârșit aici. Este prezentă în majoritatea preparatelor din America Latină, iar cel mai cunoscut dintre acestea este faimosul dish - Chili con carne, în care fasolea roșie este ingredientul dominant, din acest motiv fasolea este numită și fasole chili.

Caracteristici și nutrienți

Recunoaștem fasolea roșie după gustul dulceag și textura moale atunci când este gătită.

Fasolea roșie se număra printre alimentele cu bogate valori nutriționale, fiind un carbohidrat sănătos și bogată în proteine, contribuie cu success la o dietă echilibrată!

Este un aliment care atunci când este consumat corespunzător reduce nivelul colesterolului, reglează zahărul din sânge, ajută la scăderea în greutate. Organizaţia Internaţională a Sănătăţii (WHO) recomandă consumarea a 20 – 40 g de amidon zilnic, în timp ce în 100 g de fasole roşie uscată se găsesc 25 g din această substanţă. Amidonul dă senzaţia de saturare, oferind organismului multă energie, pe care acesta o va consuma treptat, pe durata întregii zile.

Fasolea roşie mai conţine magneziu, zinc, potasiu şi multe vitamine din grupa B. Potasiul, care se află în proporție de 9% în 100 g de fasole roșie fiartă, este unul dintre micronutrienții ce contribuie la funcționarea sănătoasă a mușchilor și celulelor din organism. Toate acestea, sub un conținut de 93 kcal per 100 g.

Sezonalitatea acesteia

Fasolea roșie este o legumă care este gata de recoltă abia la începutul toamnei, după 90-115 zile de dezvoltare. Aceasta poate fi culeasă numai după ce planta - frunzele, tulpina și păstăile - se usucă complet. Unul dintre aspectele care conduc la o recoltă reușită de fasole roșie este un sol bogat, aerat, într-un climat cald și temperat.

Când se poate consuma? Fasolea roșie este disponibilă pe tot parcursul anului, deoarece o găsim comercializată sub formă de boabe uscate și conserve!

Tips & tricks

Nu uitați că, pentru eficiența gătirii, fasolea roșie boabe trebuie înmuiată cu aproximativ 8 ore înainte de preparare.

Timpul de gătire variază în funcție de dimensiune și soiul boabelor, între 30 și 90 de minute în apă clocotită. Dacă sunt conservate, le puteți adăuga direct la felurile de mâncare preferate. Acestea pot fi consumate la rece sau ușor încălzite.

Atunci când timpul este limitat, fasolea la conservă poate fi o variantă perfectă atât pentru vestitul chilli con carne, cât și pentru ciorbe sau salate bogate în fibre.

Specificații alimentare

Cei mici se pot bucura de preparatele din fasole roșie după vârsta de 15 luni, deoarece boabele pot irita intestinal și pot fi dificil de mestecat.

Descoperă rețetele Bonduelle cu fasole roșie atent selectată. Bucură-te de legume în fiecare zi!