Parte a familiei leguminoaselor și originară din America de Sud, fasolea neagră este o varietate cunoscută sub diferite denumiri în zonele latinoamericane unde este foarte populară. Numele latin este Phaseolus vulgaris, dar în locurile de baștină i se spune și zaragoza neagră, venenco, frijoles negre, poroto negru, caraota neagră sau habichuela neagră.

În lume se estimează a fi peste 30.000 de soiuri, însă numai 500 se cultivă. Culoarea sa neagră este dată de antocianină, un antioxidant prezent și în coacăze și afine. Fasolea neagră are cel mai bogat conținut de antioxidanți dintre toate soiurile de fasole. Cantitatea mare de antioxidanți, spun specialiștii, întârzie îmbătrânirea pielii, ajutând la refacerea celulelor.

100 g conține 132 kcal

Porția de vitamine și proteine

În fasolea neagră se găsesc vitaminele A și K, complexul de vitamine B, precum și calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, fibre, antocianină. Doza de proteine este de 7.62 de grame la o porție de 86 de grame de fasole neagră,  De asemenea, este bogată în magneziu și fibre. O porție de aproximativ 200 de grame de fasole neagră conține 15 grame de fibre, iar consumul necesar pentru o zi este de 25 de grame de fibre.

Ingredient versatil

Fasolea neagră are o textură densă, cărnoasă, ceea ce îi asigură un loc de frunte în preparatele vegetariene și vegane. Este un ingredient versatil, putând fi folosit cu succes în supe, salate, creme și preparate gătite la cuptor.

Din bucătăria internațională, dar și națională

În multe regiuni din zona de proveniență, America Centrală și de Sud, fasolea neagră este la ea acasă. În Brazilia este ingredientul principal al mâncării naționale, o tocană numită feijoada. De asemenea, este foarte populară în preparatele tipice din Costa Rica și Nicaragua, unde se amestecă cu orez, iar în Cuba supa de fasole neagră este un fel tradițional.

În bucătăria asiatică și cea mexicană, fasolea neagră din conservă este un ingredient des folosit, deoarece, fermentată și sărată, capătă un plus de savoare și poate aduce un plus de gust preparatelor

În bucătăria românească și-au făcut loc preparatele inspirate din arta culinară mexicană, astfel că burrito sau wrap-ul cu fasole neagră a intrat în preferințele multor români. Probabil că în topul celor mai rapide, simple și, în același timp, celor mai sănătoase mâncăruri se află salata de ton cu fasole neagră