De ce ne place fasolea multi-florală? Pentru că o putem folosi atât pentru mâncăruri sănătoase, cât și pentru decoruri simpatice. Boabele sunt multicolore, iar florile roșii sau albe sunt numai bune de consumat sau de pus în vază.  

Scurt istoric

Fasolea multi-florală sau Phaseolus coccineus face parte din familia Fabaceae și își are originile în zonele muntoase din America Centrală. Mexicanilor le este familiară această plantă încă de acum 2000 de ani, când obișnuiau să o cultive mai degrabă pentru calitățile sale estetice, decât pentru cele culinare.  

Din anul 1978, a început să fie tot mai cultivată în grădinile americanilor, pentru a o include în alimentație, și plantată în ghivecele englezilor, pentru a-și anima bucătăriile într-un mod cât mai natural. În același timp, mexicanii continuă să profite cât mai mult de această plantă, consumându-i până și rădăcinile.  

Denumire

Ghici ciupercă ce-i! Denumirea fasolei multi-florală este dată de abilitățile acestei plante de a-și umple tulpinile de flori. Fie roșii, fie albe, planta este o încântare pentru oricine își dorește bucăți de natură în ambientul căminului propriu. Dar, coloritul interesant nu este un aspect ce ține doar de flori; atât păstăile, cât și boabele se prezintă foarte pestriț: verzi sau rozalii, respectiv roșii sau violet.  

Caracteristici și nutrienți

Fasolea multi-florală este o plantă care diferă mult de fasolea din specia P. Vulgaris (anume fasolea albă, roșie), datorită faptului că frunzele embrionare rămân în pământ în timpul germinării, iar planta crește precum o vită de vie cu rădăcini tuberoase. Da, fasolea multi-florală se poate înălța până la 4 metri. Cu toate că diferă de fasolea comună, în ceea ce privește consumul alimentar, fasolea multi-florală se prezintă la fel: pentru a elimina acea toxină pe care o conține și pentru a putea fi mâncată, trebuie fiartă foarte bine. Ce este specific plantei este faptul că păstăile trebuie consumate când sunt încă tinere; boabele, însă, pot fi oricând incluse în alimentația de zi cu zi.  

Boabele conțin albumine, amidon, vitamine din grupa B, calciu, fosfor și fier. Din punct de vedere caloric, 100 de grame oferă corpului energie în valoare de 385 kcal. Energie de care și englezii, grecii și spaniolii știu să profite. Cum altfel, dacă nu prin mâncăruri cu gust și putere nutrițională mare? De pildă, în Spania, aceste boabe sunt gătite alături de urechi de porc tăiate fin sau rondele de cârnați chorizo. Poate fi, de asemenea, adăugată la diferite feluri de mâncare, salate sau poate fi considerată un fel de mâncare de sine stătător. Se combină foarte bine cu ceapă, pătlăgelele roșii sau cu ton.  

Sezonalitate

Fasolea multi-florală poate fi cultivată atât în seră, cât și natural, în aer liber, într-o grădină descoperită. Într-un mediu de seră, această plantă poate fi semănată în luna mai, când solul atinge 12 grade Celsius, iar fasolea poate fi culeasă la sfâșitul lunii iulie.

Cultivată afară, procesul de pregătire diferă foarte mult. Toamna, este important ca aciditatea solului să fie de aproximativ 6.5 ph (se poate acoperi solul cu var), iar primăvara, din cauza faptului că pământul este umed și greu, cu 4 săptămâni înainte de însămânțare, este recomandat să fie acoperit cu nailon.  

Tips & tricks

Pentru că nu este doar o plantă multi-florală, ci și multilaterală, păstăile pot fi consumate și crude atunci când sunt foarte tinere sau tăiate în bucățele și fierte. Atunci când boabele sunt uscate, se recomandă metoda clasică de eficientizare a gătirii - înmuiatul în apă cu aproximativ 8 ore înainte. 

Pentru a o avea în frigider pe tot parcursul unui an, păstăile pot fi spălate, cozile acestora tăiate, blanșate pentru 2 minute în apă clocotită, puse în pungi și băgate la congelator.  

Specificații alimentare

Nu uitați! Păstăile fasolei multi-florală trebuie consumate în perioada incipientă dezvoltării plantei. Este un aliment hrănitor și versatil și poate fi considerat o sursă sănătoasă de fibre.  

Te provocăm să incluzi acestă legumă universală în rețete rafinate și pline de savoare, în salate sau în feluri principale de mâncare! Se combină foarte bine cu ceapa, pătlăgelele roşii sau cu peştele ton.