Dacă vreți să ieșiți din rutina culinară, fasolea Borlotti este una dintre cele mai bune variante. Cu o coajă ușor crocantă și un miez cremos, aceste boabe vor reprezenta o garnitură sau chiar un fel principal foarte gustos și sănătos.

Scurt istoric

Fasolea Borlotti face parte din categoria fasolei comune, anume Phaseolus vulgaris, și este considerată ca fiind originară din Columbia, America de Sud, unde a fost denumită inițial fasolea Cargamanto. La începutul secolului al XX-lea, fasolea Borlotti ajunge și în Europa, mai exact în Italia, unde este cultivată cu mare interes încă de atunci. De-a lungul timpului, acest soi și-a găsit adevărata întrebuințare în Toscania unde, cu ajutorul ei, localnicii au pregătit rețete de supe, salate, sosuri, gustări și garnituri fel de fel pentru gustoasele jumări de porc. Sună bine, nu?

În bucătăria portugheză, turcească și grecească cel puțin, preparatele cu fasole Borlotti au devenit foarte populare.

Denumire

Dacă prima denumire a soiului de fasole a fost Cargamanto, astăzi însă, în State, oamenii îi spun fasolea Cranberry, iar în Italia, Borlotti. Din cauza acestor diferențe, a fost o perioadă când se credea că fasolea Borlotti din Italia este diferită de fasolea Cranberry din State, când, în realitate, era aceeași (o importantă cantitate din fasolea Borlotti prezentă pe piața italiană era importată de peste ocean).  

Caracteristici și nutrienți

La fel ca celelalte soiuri din familia ei, pentru a fi gătită corespunzător, Borlotti, în varianta uscată, trebuie lăsată la înmuiat peste noapte.

Boabele de fasole ne joacă feste atunci când le preparăm. Veți observa că în procesul de gătire, coloritul boabelor suferă schimbări, trecând de la cel pestriț-alb-roșu la cel crem uniform. Acest lucru se întâmplă după fierbere, când textura crocant-cremoasă și gustul de nuci se activează. De asemenea, cu toate că Borlotti se dezvoltă în păstăi frumos colorate, acestea nu sunt comestibile.

Dar sunt alte beneficii care compensează pentru acest lucru. De pildă conținutul ridicat de albumine, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc și vitamine B1, B2, B6. Fasolea Borlotti este soiul de fasole care substituie foarte bine aportul de proteină animală, acest lucru asigurându-i un loc important în dietă vegetarienilor.  

Sezonalitate

Fasolea Borlotti este un soi anual, de vară. Are nevoie de mângâierea razelor de soare, fiind indicat ca planta să fie cultivată în așa fel încât să primească o cantitate cât mai mare de lumină. Nu are nevoie de un sol foarte umed, dar va crește mult mai frumos dacă solul va fi bogat în compost natural.

Fasolea Borlotti este o vecină bună J Ea crește bine alături de alte legume și fructe precum: castraveți, roșii, căpșune.

Este indicat ca înainte de depozitare, după ce este culeasă, fasolea să fie lăsată pentru încă 2 săptămâni la uscat într-un mediu acoperit.  

Tips & tricks

Cel mai bun sfat pe care trebuie să-l urmați în ceea ce privește fasolea Borlotti este să nu-i alăturați prea multe ingrediente sau condimente la preparare, deoarece nu are nevoie. Pur și simplu o fierbeți foarte bine, apoi lăsați uleiul de măsline, roșiile proaspete, usturoiul, sărea și piperul să-și facă magia într-o tigaie la foc mic. Vedeți aici rețeta de tocană de fructe de mare cu fasole borlotti și roșii.

Specificații alimentare

100 g de fasole Borlotti vin la pachet cu 335 kcal, 23g de proteine, 2.4g de zahăr și 1.23g de grăsimi. Așadar, o legumă perfectă pentru un stil de viață sănătos și rețete ușoare și gustoase!