Fasolea este o plantă cultivată pentru păstăile comestibile sau pentru seminţele din interiorul acestora. Originară din America de Sud, America Centrală şi India, fasolea este în prezent cultivată peste tot în lume.

100g de fasole = 346 kcal

Conţine proteine vegetale, calciu, fosfor, potasiu, fier, vitaminele B1, B6, C, K

Fasolea consumată sub formă de păstăi

Fasolea păstăi poate fi consumată în totalitate (păstaia împreună cu seminţele din interior). Originile sale se regăsesc în Franța și Italia, unde cultivalorii  locali au obținut un soi de fasole fără fibre.

Boabele hrănitoare

Boabele de fasole reprezintă seminţe uscate şi păstrate în această formă. Aproape toate soiurile de fasole sunt fibroase şi sunt cultivate pentru boabele bogate în elemente nutritive. Pentru a fi preparate mai ușor, cu puţin timp înainte de a fi consumate (câteva ore) trebuie lăsate în apă călduță pentru a se înmuia.

Fasolea, orezul, cartofii

Fasolea este prezentă în stare sălbatică în zonele tropicale ale Asiei şi Americii. Fructul ei este păstaia, care conţine de obicei câteva seminţe (până la 8-10 boabe, în funcție de soi). De-a lungul timpului s-a ajuns să fie cultivată în multe soiuri şi variaţii, constituid hrana de bază îndeosebi în ţările din America de Sud, unde reprezintă echivalentul orezului în Asia sau al cartofilor în Europa.

Marea familie a fasolei

În prezent, există peste 500 de soiuri de fasole, printre cele mai cunoscute fiind fasolea păstăi (verde şi galbenă), fasolea boabe albă, roşie (“Kidney“), “Borlotti“, pestriță (mexicană).

O doamnă internațională

Se estimează că fasolea are o vârstă de peste 8000 de ani. Este una dintre cele „trei surori” ale bucătăriei Americii pre-columbiene, alături de porumb şi dovleac. Aztecii cultivau „ayacolt”, adică fasolea, împreună cu porumbul, pe același teren, porumbul servind ca par pentru fasolea cea căţărătoare.

Astăzi, fasolea este una dintre sursele de bază de albumine vegetale din lume și se regăseşte în bucătăriile tuturor popoarelor. Sunt cunoscute cca. 30 000 de soiuri de fasole, din care se cultivă peste 500.