Dovleacul este o plantă cultivată de mii de ani, provenită din America şi care apare în aproximativ 20 de soiuri diferite.

100 g dovleac – 19 kcal

Conţine celuloză, proteine, caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor şi vitaminele A, B1, B2, C şi PP.

Dovleacul te face suplu

Dovleacul este folosit adesea în diete de slăbire, pentru conţinutul său înalt de celuloză, apă şi fibră alimentară. Accelerează procesele de digestie, elimină toxinele, ajută la evacuarea deşeurilor şi ajută la o bună gestionare a resurselor de apă în organism.

Interior preţios

Dovleacul este bogat în săruri minerale şi vitamine, are însă şi un alt secret preţios: seminţele. Seminţele de dovleac conţin proteine, acizi graşi nesaturaţi omega 3, seleniu, magneziu, zinc şi vitamine din grupele B şi C. Aceste elemente sunt folositoare la tratamentul bolilor tractului urinar. Acţionează ca diuretic, antiinflamator, stimulator biliar şi au efect antiparazitar.

O sărbătoare a celţilor

Nu toată lumea ştie că populara sărbătoare Halloween, asociată în general cu America, îşi are începuturile în tradiţiile celţilor, care sărbătoreau pe 31 octombrie ajunul Zilei Morţilor. Ei credeau că, în acea zi, spiritele răposaţilor se întorc pentru a se reuni cu trupurile celor vii. Pentru a se feri de această reuniune puţin plăcută, celţii purtau măşti şi se deghizau, în scopul de a înspăimânta demonii. Dansând şi chiuind în jurul focurilor de tabără, voiau să pună pe fugă spiritele morţilor. Această sărbătoare a ajuns în America abia în secolul XIX, împreună cu imigranţii din Irlanda.