O plantă sezonieră din familia Fabacee, cultivată în numeroase ţări.

100 g bob – 88 kcal

Bobul conţine mari cantităţi de proteine şi fibre alimentare, calciu, fosfor, fier, magneziu, caroten şi vitaminele A1, B1, B2, C, E.

Proteine

Bobul conţine aproximativ 25% proteine vegetale, a căror valoare nutritivă este cu mult mai mare decât a proteinelor provenite din cereale. Este preţuit şi pentru conţinutul său bogat de fibră alimentară, carbohidrați, grăsimi, vitamine şi minerale.

Zero colesterol

Bobul nu conţine colesterol, de aceea consumarea sa se recomandă în afecţiunile sistemului circulator. Are un efect regulator asupra sistemului digestiv datorită conţinutului de fibre, care accelerează metabolismul, ceea ce îl predispune pentru utilizarea în regimuri alimentare.

Şi locuitorii Troiei mâncau bob

Bobul este cunoscut de om de peste 5000 de ani. S-au găsit urme ale folosirii bobului în alimentaţie în China, în Egiptul antic şi chiar în ruinele Troiei. Preţuit ca fiind uşor de cultivat, consistent şi dătător de energie şi putere, era consumat mai ales de păturile sociale de jos. În Antichitate, bobul era considerat un simbol al morţii şi nu era permisă consumarea sa de către preoţi.

Gustos şi sănătos

Cel mai gustos este bobul tânăr, fiert în apă uşor sărată, cu un pic de unt. Poate fi adăugat la salate, la supe şi la toate felurile de mâncare la care se potrivesc alte păstăioase, cum ar fi fasolea sau mazărea.