O plantă perenă care face parte din familia Convolvulaceae, cunoscută sub numele de: batate, patate, cartof dulce, kumara, yam.  

100 g batate - 84 kcal  

Batatele conţin multă fibră, vitamina C, vitamina B, zaharuri şi caroten.  

Cartofi de culoarea morcovului…

Aproximativ 90% din producţia de batate provine din Asia, acestea fiind utilizate cu precădere în bucătăria asiatică. Aceste rădăcini sub formă de tuberculi sunt unele din cele mai hrănitoare produse vegetale din lume. Miezul acestui cartof poate avea diverse culori, de exemplu poate fi portocaliu. Batatele sunt mai sănătoase decât simplii cartofi.Cartofi de culoarea morcovului...

La prânz și ca desert

Sunt folosite în arta culinară precum cartofii, gătite sau coapte. Pot fi prăjite, adăugate la supe, preparate ca pireu, adăugate la prăjituri, la scoverzi şi la sufleuri picante. Totuşi, cel mai gustos mod de a le prepara este coacerea lor la cuptor. Batatele se mai folosesc şi la producţia de alcool, amidon, făină şi fulgi. Batatele sunt potrivite nu numai pentru felul principal. Ele pot fi servite şi la desert, datorită excelentului lor gust dulce.

Chipsuri orientale

Batatele, la fel ca şi cartofii, constituie o materie primă pentru producţia de chipsuri, atât de populare în ţările asiatice. În China, de o deosebită popularitate se bucură chipsurile acoperite cu zahăr, în Statele Unite – cele sărate, iar în Bangladesh consumatorii adoră chipsurile condimentate cu piper cayenne şi cu suc de lămâie.

Pentru sănătate și frumusețe

Elementul de bază care face din batate un aliment sănătos este conţinutul lor de proteine cu proprietăţi antioxidante. Batatele se recomandă în special persoanelor care suferă de boli ale sistemului circulator, de cancere ale intestinului subţire sau ale duodenului. Protejează împotriva astmei, a osteoporozei şi a inflamaţiilor reumatice ale articulaţiilor. Ele sunt un aliment ideal pentru seniori sau pentru femeile gravide.