Anghinarea de Ierusalim, deasemenea cunoscuta sub numele de topinambur sau rădăcina soarelui, este o planta erbacee, înrudită îndeaproape cu floarea soarelui, membră a aceleiași specii: Helianthus.

100g de anghinare de Ierusalim conțin 306 kcal

Rădăcina Soarelui conține A, B1, B2, B6, C, si E pe lângă silicon, potasiu, calciu, fosfor, fier și zinc. De asemenea conține fructoză, fibră pectină și aminoacizi.Concurență cu cartofi

Anghinarea de Ierusalim a fost cultivată de către indieni cu mult timp înainte de primul pas pe care l-a făcut Cristofor Columb pe continentul american. Tuberculii plantei seamănă într-o anumită măsură cu cartofii, chiar dacă mugurii lor în creștere seamănă cu mugurii plantei de ghimbir. Datorită gustului lor, similar cu cel al anghinarei clasice sau a merelor, sunt numite și mere de pământ. Se pot consuma crud în salate, la fel ca și gătite sau fripte sub formă de chiftele. În Franța, tuberculii anghinarei de Ierusalim sunt un ingredient foarte popular ai salatelor. În Germania, un sortiment de băutură alcoolică este produs din această specie - sub numele de "Topinambur" sau "Rossler" - deoarece planta găzduiește o cantitate impresionantă de lichior.Tubercul hrănitor dăruit de către indieni

De secole, rădăcinile anghinarei au fost folosite de către Indienii Americani ca hrană sau medicament. Studii efectuate mai târziu au demonstrat abilitatea acestei plante de a scădea nivelul colesterolului dăunător din organism; de asemenea reglează tensiunea arterială și funcționarea sistemului digestiv. Crește imunitatea organismului și îl alimentează cu energie. Plantele de anghinare sunt recomandate în dieta și tratamentul diabetului, în special în etapele timpurii ale afecțiunii. Deoarece dietele bogate în aceasta planta au influențe diuretice ele sunt recomandate și în tratamentul afecțiunilor renale. Medicamentele și mâncărurile conținând mere de pământ au proprietăți de protecție deoarece ele stimulează organismul să elimine potențiali agenți toxici cum de exemplu ar fi metalele grele. 

Lamâia de nord

Adăugată la ceai cald, o felie de anghinare conferă un gust care amintește de ceaiul cu lămâie. Din acest motiv, tuberculii de anghinare sunt numiți “lamâie din nord”. 

Pentru supraviețuire

În America,valoarea anghinarei este apreciată de către cei care sunt implicați activ in arta supraviețuirii.De asemenea anghinarea are faimă ca salvatoarea de la inaniție si implicit moarte a primilor coloniști europeni ai Americii.