
De ce sunt bune supele și ciorbele?
Când vorbim de supe, trebuie știut că există nenumărate reţete de supă, ele putând fi combinate la infinit. Supele sunt, aproape întotdeauna, un amestec de legume fierte, pe care cateodată îl completăm cu aport de proteine vegetale sau animale precum: leguminoase, cereale, carne sau chiar ouă și pe care le asezonăm cu o largă varietate de condimente. Atenție însa! Nu combina mai multe feluri de proteine în același timp.
Supele nu numai că sunt gustoase, dar au şi puţine calorii (mulțumită cantității mari de apă din compoziție). Totuși conțin în acelaşi timp mulți carbohidrați, fibre alimentare, potasiu, fier, magneziu şi vitamine din complexul B-urilor, vitamina E şi beta-caroten.
Câte calorii conțin supele și ciorbele?
Aici găsești un tabel complet cu valorile nutritive ale supelor și cremelor și vei descoperi totul despre ele. În plus, aici poți afla multe alte trucuri despre prepararea și păstrarea supelor. Unul dintre felurile de bază din alimentația noastră, supa conține o mulțime de nutrienți și poate fi bogata în grăsimi, proteine și carbohidrați. Acest tabel de supe naturale este ideal pentru a te orienta în încercările tale de a stabili cât anume consumi zilnic și prin ce. Valorile trebuie citite împreună, pentru a da o privire de ansamblu cât mai realistă și, de aceea, recomandăm lectura lui în baza unei diete săptămânale cu supe și ciorbe naturale.
Valori nutriționale pentru supe și creme
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Borş rece de sfeclă | 100 ml | 36 | 0,5 | 2,0 | 4,2 |
Bulion de ciuperci | 100 ml | 3 | 0,5 | 0,1 | 0,0 |
Ciorbă cu orez şi carne | 100 ml | 34 | 0,7 | 1,1 | 5,2 |
Ciorbă de burtă | 100 ml | 84 | 16,0 | 2,2 | 0,0 |
Ciorbă de cartofi cu fulgi | 100 ml | 54 | 1,3 | 1,2 | 9,5 |
Ciorbă de cartofi cu griş | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Ciorbă de cartofi cu macaroane | 100 ml | 48 | 1,3 | 1,0 | 8,4 |
Ciorbă de legume cu fasole | 100 ml | 46 | 1,6 | 2,1 | 5,2 |
Ciorbă de orz | 100 ml | 124 | 2,2 | 3,1 | 23,5 |
Ciorbă de pasăre | 100 ml | 90 | 17 | 2,5 | 10 |
Ciorbă de păstăi | 100 ml | 66 | 3,4 | 2,2 | 1,4 |
Ciorbă de peşte | 100 ml | 80 | 9 | 1,6 | 6,7 |
Ciorbă de văcuţă | 100 ml | 8 | 4,4 | 4,3 | 7 |
Ciorbă de vară | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,1 | 6,4 |
Ciorbă de varză acră cu cartofi | 100 g | 32 | 0,6 | 2,1 | 2,7 |
Ciorbă de varză proaspătă | 100 g | 31 | 0,9 | 2,1 | 3,1 |
Ciorbă de varză proaspătă cu cartofi | 100 g | 38 | 1,0 | 3,8 | 2,1 |
Ciorbă gruzină cu carne | 100 ml | 75 | 3,1 | 4,5 | 5,5 |
Ciorbă rusească acră | 100 g | 34 | 0,6 | 2,8 | 1,5 |
Ciorbă rusească din saramură de pește | 100 ml | 25 | 2,4 | 1,2 | 1,2 |
Ciorbă siberiană | 100 ml | 48 | 1,9 | 1,5 | 6,8 |
Saramură de legume cu varză murată - ciorbă rusească | 100 ml | 106 | 3,6 | 7,0 | 7,1 |
Supă de castraveţi | 100 ml | 42 | 1,4 | 2,0 | 5,0 |
Supă de ceapă | 100 ml | 44 | 1,4 | 2,7 | 4,0 |
Supă de ciuperci | 100 ml | 26 | 1,3 | 1,8 | 1,3 |
Supă de conopidă | 100 ml | 28 | 1,6 | 0,5 | 4,9 |
Supă de fasole | 100 ml | 62 | 4,0 | 1,8 | 10,0 |
Supă de fasole de Spania | 100 ml | 43 | 2,2 | 0,6 | 8,9 |
Supă de lămâie | 100 ml | 58 | 1,4 | 2,2 | 8,7 |
Supă de legume | 100 ml | 43 | 1,7 | 1,8 | 6,2 |
Supă de mazăre | 100 ml | 66 | 4,4 | 2,4 | 8,9 |
Supă de mazăre verde | 100 ml | 56 | 3,2 | 1,2 | 11,2 |
Supă de mere | 100 ml | 42 | 0,1 | 0,1 | 11,8 |
Supă de orez | 100 ml | 48 | 1,4 | 1,3 | 7,7 |
Supă de orz cu ciuperci | 100 ml | 43 | 1,6 | 1,2 | 6,4 |
Supă de praz cu macaroane | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Supă de roşii | 100 ml | 28 | 1,3 | 1,8 | 1,9 |
Supă de roşii cu macaroane | 100 ml | 35 | 1,5 | 1,8 | 3,3 |
Supă de roşii cu orez | 100 ml | 37 | 1,5 | 1,8 | 3,9 |
Supă de sfeclă ucraineană | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,2 | 6,7 |
Supă de spanac cu cartofi | 100 ml | 40 | 2,2 | 0,9 | 6,6 |
Supă de ştevie | 100 ml | 40 | 1,6 | 2,5 | 2,9 |
Supă de ţelină | 100 ml | 37 | 1,6 | 1,8 | 4,5 |
Supă rece cu borș | 100 ml | 52 | 2,1 | 1,7 | 6,3 |
Supă rece cu lapte acru | 100 ml | 47 | 3,1 | 1,9 | 4,3 |
Ciorba, supa și supa cremă - conţinutul nutritiv
Aportul de apă din supe face ca acestea să contribuie cu succes la hidratarea organismului, făcându-le astfel un element foarte important, indispensabil regimului alimentar. Supele sunt uşor de digerat, deoarece fierberea face ca fibrele să fie mai puţin iritante.
Tot fierberea face ca o cantitate mai mare de fibre să fie sparte, comparând cu mâncatul alimentelor în stare crudă. Acest proces face ca mai mulți nutrienți să devină disponibili pentru absorbție. Vorbim aici despre licopenul din roșii (pigmentul roșu), beta-carotenul din morcovi (pigmentul galben / portocaliu) dar și multe altele. Cu toate acestea, nu trebuie să excluzi produsele în forma lor crudă, chiar dacă în final cantitatea de nutrienți absorbită este diminuată, valoarea intrinsecă a produselor este mult mai mare.
Puţine lucruri ne pot încălzi organismul atât de bine cum o face o supă sau o ciorbă gustoasă. Pentru ca aceste alimente să fie sănătoase, trebuie evitate supele drese cu făină sau cele pe bază de ingrediente prăjite. Pe langă altele, merită să adăugi la supele tale condimente cu acţiune de încălzire, dar și bune antiinflamatoare precum ardeiul iute, ghimbirul, cardamonul, nucşoara, turmericul și piperul. Acestea nu modifică sesizabil cantitatea de calorii din supă, dar îi conferă calitatea de echilibrare a sistemului digestiv și contribuie la aportul zilnic de nutrienți esențiali.
Cum păstrăm corect supa?
Odată pregătită, supa nu poate rămâne la temperatura camerei mai mult de 2h (1h, în zilele deosebit de calde). Apoi, trebuie sa o pui la frigider sau congelator - în caz contrar, poate avea loc o proliferare a bacteriilor dăunătoare. Dacă supa urmează să fie congelată, ea trebuie răcită mai întâi în frigider - astfel se vor păstra la maxim calităţile nutritive. Restul rămas după masă trebuie trecut într-un recipient nou, curat - nu îl ţine în oala în care a fost preparată supa.