
În nesfârșita luptă dintre alimentele sănătoase și cele nesănătoase, nu putem fi siguri pe ce loc se situează grâul și grăsimile saturate, dar există un lucru asupra căruia suntem cu toții de acord: zahărul în cantități mari nu este benefic. Din moment ce ne plac dulciurile, cel mai bine ar fi să potolim poftele cu așa-numiții îndulcitori "naturali".
Descoperă în continuare câteva tipuri de îndulcitori naturali, pe care îi poți folosi la prepararea deserturilor tale preferate sănătoase:
1. Siropul de agave – îndulcitor natural din planta de agave
Siropul de agave este derivat din planta de agave. Este la fel de dulce ca și mierea, dar are o consistență puțin mai subțire. Poți folosi acest îndulcitor natural amestecat în ceai sau adăugat peste iaurt sau fulgi de ovăz.
Beneficiile siropului de agave
Cu un conţinut obişnuit de nutrienţi, siropul de agave nu are multe de oferit şi chiar are mai multe calorii decât zahărul alb. Corpul tău prelucrează acest sirop diferit: zahărul alb este 50% fructoză, în timp ce nectarul de agave conţine aproximativ 84% fructoză, deşi sumele exacte pot varia în funcţie de producător. Îndulcitorii care sunt bogați în fructoză au un indice glicemic mai mic decât zaharoza, aşa că este mai puţin probabil să provoace excese de zahăr în sânge. Din acest motiv, siropul de agave este uneori favoritul diabeticilor.
Dezavantajul? Fructoza poate fi prelucrată doar de către ficat. Când consumi mai mult decât poate ficatul tău să ducă, acel extra se transformă în grăsime.
2. Mierea – îndulcitor natural cu vitamine și antioxidanți
Mierea este siropul produs de albine prin procesul de transformare și prelucrare a nectarului florilor.
La fel ca și siropul de agave, mierea este un îndulcitor natural folosit pe larg în industria culinară și poate fi adăugată în ceai, sau adaugat peste iaurt sau fulgi de ovăz.
Beneficiile mierii
Fie ca este raw sau nu, mierea oferă urme de vitamina C, magneziu, și antioxidanți per linguriță. Este adesea considerată o alegere mai bună decât zahărul rafinat, dar nu este o sursă importantă de nutriție. Mierea conține mai multă fructoză decât zahărul.
Dacă ai probleme cu digerarea fructozei, mierea poate duce chiar la balonare, caz în care este de dorit să renunți la consumul ei.
3. Ștevia – îndulcitor natural cu 0 calorii
Pentru a produce acest îndulcitor natural, frunzele șteviei sunt uscate, iar extractul concentrat este filtrat și transformat în pulbere sau lichid. Produsul final este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar majoritatea persoanelor se plâng că are un gust amar.
Ștevia e recomandată să fie utilizată în smoothie-uri, cafea sau budinci, deoarece nu caramelizează ca și zahărul. Pentru fiecare linguriță de zahăr, optează pentru două-trei picături de extract concentrat de ștevie sau 1/4 linguriță pulbere.
Beneficiile Șteviei
Ștevia este, cel mai cunoscut îndulcitor natural deoarece conține zero-calorii. Din moment ce însă, nu conține calorii, nu oferă nici nutrienți. Dacă nu există calorii înseamnă că nu are efect asupra zahărului din sânge, dar pudra de ștevie conține uneori alcooli de zahăr, un tip de carbohidrat care poate fi greu de digerat. Acești alcooli de zahăr pot provoca un disconfort gastric pentru unele persoane.