
Ca regulă generală, este de preferat să folosești ulei nerafinat atunci când prepari salate de legume, pentru a păstra bogăția gustului natural pe care îl pot da uleiurile. Poți cumpăra astfel de varietăți din magazinele locale; verifică data producției, și cumpără-le cât mai proaspete. Trei aspecte trebuie avute în considerare atunci când te decizi pentru un tip de ulei sănătos sau altul:
Textură
Poate ți se pare ciudat, dar textura uleiului are un impact major asupra consistenței salatei. Acest fapt devine vizibil dacă pui prea mult sau dacă alegi un ulei gros pentru o salată de frunze proaspete.
Compoziție
Verifică procentul de grăsimi polinesaturate și grăsimi saturate. Cu cât primul este mai mare și al doilea mai mic, cu atât mai bine. Deseori, uleiurile nerafinate sunt de preferat aici. Uleiul de migdale, uleiul din sâmburi de struguri și uleiul de cânepă (în cantități mici!) sunt cele mai bune soluții.
Gust
Nu contează ce ulei alegi: dacă este prea mult, salata ta va avea un gust rău. Pentru a o menține gustoasă și sănătoasă, nu trebuie să pui mai mult de o lingură de ulei (aproximativ 20 de grame) pentru fiecare porție de salată (aproximativ 200 de grame).
Dacă alegi uleiul potrivit pentru salata de legume, vei fi cu un pas mai aproape de o masă sănătoasă sau de o gustare delicioasă. Uleiurile mai dense (uleiul de soia, uleiul de sâmburi de bostan, uleiul de susan) se potrivesc mai bine cu legume fierte, în timp ce varietățile mai ușoare (din sâmburi de struguri, palmier sau avocado) sunt ideale pentru salate de legume proaspete.