Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Tabelul maniere

Comportamentul corespunzător la masă

  1. Interdicţii absolute: nu mestecăm sonor, nu plescăim, nu ne punem porţii prea mari în farfurie, nu punem prea multî mâncare în furculiţă, nu facem dezordine pe propria farfurie, nu vorbim cu gura plină, nu mâncăm prea repede.
  2. Pe scaun stăm drept, fără să ne fâţâim.
  3. Ţinem mâinile pe masă, nu sub masă. Să nu uităm: coatele nu trebuiesc rezemate pe masă.
  4. Nu ne jucăm cu tacâmurile.
  5. Nu batem darabana cu degetele pe masă.
  6. Nu încrucişăm picioarele sub masă, picioarele trebuie să se sprijine stabil pe podea.
  7. Sub nici o formă nu putem da jos pantofii sub masă.

Cum se folosesc tacâmurile?

În timpul mesei folosim cuţitul şi fuculiţa, cu menţiunea că doar furculiţa poate servi la ducerea îmbucăturilor la gură. Cuţitul serveşte doar la tăiatul mâncării şi la aşezatul ei pe furculiţă. Indiferent ce tehnică de folosire a cuţitului şi a furculiţei folosim, nu putem uita că tacâmurile, odată folosite, nu mai au ce căuta pe faţa de masă, ci le aşezăm totdeauna pe farfurie.

  • Pauza - dacă facem o scurtă pauză pentru a conversa cu alţi invitaţi, sau pentru a ne servi cu vin, aşezăm tacâmurile pe marginile farfuriei. Astfel semnalizăm chelnerului că nu am terminat încă să mâncăm.
  • Finalul - dacă totuşi am terminat să consumăm, aşezăm cuţitul şi furculiţa ca arătătoarele unui ceas, cuţitul în dreapta, cu ascuţişurl înspre interior, iar furculiţa la stânga. În acest fel semnalăm faptul că am terminat de mâncat şi chelnerul poate să ia farfuria.

Rețete care te-ar putea interesa

Conopidă gratinată cu ciuperci și cașcaval
Conopidă gratinată cu ciuperci și cașcaval

O experiență culinară.

4 persoane sub 15 min Simplu
Borș de sfeclă cu porumb
Borș de sfeclă cu porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

3 persoane 30-45 min Simplu
Rulouri cu legume și somon
Rulouri cu legume și somon

Un preparat simplu și delicios pentru întreaga familie.

8 persoane 15-30 min Simplu
Prăjitură cu porumb și sirop de fructe de pădure
Prăjitură cu porumb și sirop de fructe de pădure

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 15-30 min Simplu
Tabelul maniere

Comportamentul corespunzător la masă

  1. Interdicţii absolute: nu mestecăm sonor, nu plescăim, nu ne punem porţii prea mari în farfurie, nu punem prea multî mâncare în furculiţă, nu facem dezordine pe propria farfurie, nu vorbim cu gura plină, nu mâncăm prea repede.
  2. Pe scaun stăm drept, fără să ne fâţâim.
  3. Ţinem mâinile pe masă, nu sub masă. Să nu uităm: coatele nu trebuiesc rezemate pe masă.
  4. Nu ne jucăm cu tacâmurile.
  5. Nu batem darabana cu degetele pe masă.
  6. Nu încrucişăm picioarele sub masă, picioarele trebuie să se sprijine stabil pe podea.
  7. Sub nici o formă nu putem da jos pantofii sub masă.

Cum se folosesc tacâmurile?

În timpul mesei folosim cuţitul şi fuculiţa, cu menţiunea că doar furculiţa poate servi la ducerea îmbucăturilor la gură. Cuţitul serveşte doar la tăiatul mâncării şi la aşezatul ei pe furculiţă. Indiferent ce tehnică de folosire a cuţitului şi a furculiţei folosim, nu putem uita că tacâmurile, odată folosite, nu mai au ce căuta pe faţa de masă, ci le aşezăm totdeauna pe farfurie.

  • Pauza - dacă facem o scurtă pauză pentru a conversa cu alţi invitaţi, sau pentru a ne servi cu vin, aşezăm tacâmurile pe marginile farfuriei. Astfel semnalizăm chelnerului că nu am terminat încă să mâncăm.
  • Finalul - dacă totuşi am terminat să consumăm, aşezăm cuţitul şi furculiţa ca arătătoarele unui ceas, cuţitul în dreapta, cu ascuţişurl înspre interior, iar furculiţa la stânga. În acest fel semnalăm faptul că am terminat de mâncat şi chelnerul poate să ia farfuria.