
Regimul pentru femeile gravide trebuie să fie unul echilibrat. În timp ce aşteaptă venirea pe lume a copilului, viitoarele mame au mai multe motive să se alimenteze corespunzător. Un regim bogat în substanţe minerale şi fibre este important. El trebuie să conţină produse bogate în calciu, care este indispensabil pentru formarea oaselor. Calciul se găseşte în lactate: lapte slab, iaurt slab, caşcaval şi brânză dulce, în legumele cu frunze verzi, portocale, caise, soia şi peşte.
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Afin | 100 g | 43 | 0,7 | 0,5 | 8,0 |
Agrişe | 100 g | 41 | 0,8 | 0,2 | 11,8 |
Alune | 100 g | 645 | 16,0 | 60,3 | 18,0 |
Ardei | 100 g | 26 | 0,9 | 0,3 | 5,2 |
Ardei roşu | 100 g | 26 | 1,3 | 0,0 | 5,3 |
Ardei verde | 100 g | 27 | 1,3 | 0,0 | 5,3 |
Arpagic | 100 g | 29 | 4,1 | 0,8 | 3,9 |
Asparagus | 100 g | 23 | 2,2 | 0,2 | 3,3 |
Borş rece de sfeclă | 100 ml | 36 | 0,5 | 2,0 | 4,2 |
Brânză Camembert | 100 g | 324 | 15,3 | 28,8 | 0,1 |
Brânză fără grăsime | 100 g | 99 | 19,8 | 0,5 | 3,5 |
Brocoli proaspăt | 100 g | 25 | 3,0 | 0,4 | 2,4 |
Cafea înlocuitor | 100 ml | 337 | 6,0 | 4,8 | 71,2 |
Caise | 100 g | 47 | 0,9 | 0,2 | 11,9 |
Calarabă | 100 g | 29 | 2,2 | 0,3 | 6,5 |
Căpşuni | 100 g | 28 | 0,7 | 0,4 | 7,2 |
Carne de iepure | 100 g | 156 | 21,0 | 8,0 | 0,0 |
Carne de viţel gătită | 100 g | 131 | 30,7 | 0,9 | 0,0 |
Cartofi | 100 g | 80 | 2,0 | 0,0 | 16,0 |
Castravete | 100 g | 15 | 0,7 | 0,1 | 3,0 |
Castravete murat | 100 g | 11 | 1,0 | 0,1 | 1,9 |
Ceai verde | 100 ml | 28 | 0,1 | 0,0 | 6,8 |
Cereale cu stafide şi alune | 100 g | 375 | 11,5 | 12,7 | 62,9 |
Chefir 0% grăsime | 100 ml | 30 | 3,0 | 0,1 | 3,8 |
Chifle de grâu | 100 g | 272 | 7,3 | 1,5 | 58,5 |
Cicoare | 100 g | 21 | 1,7 | 0,2 | 4,1 |
Ciocolată amăruie | 100 g | 549 | 5,4 | 35,3 | 52,6 |
Ciorbă de varză acră cu cartofi | 100 g | 32 | 0,6 | 2,1 | 2,7 |
Ciorbă de varză proaspătă | 100 g | 31 | 0,9 | 2,1 | 3,1 |
Cireşe | 100 g | 61 | 1,0 | 0,3 | 14,6 |
Coacăză neagră | 100 g | 35 | 1,3 | 0,2 | 14,9 |
Coacăze | 100 g | 33 | 1,0 | 0,2 | 13,1 |
Coacăze roşii | 100 g | 31 | 1,1 | 0,2 | 13,8 |
Cod gătit | 100 g | 78 | 17,8 | 0,7 | 0,0 |
Cod înăbuşit | 100 g | 101 | 9,7 | 5,1 | 3,9 |
Conopidă proaspătă | 100 g | 21 | 2,4 | 0,3 | 2,3 |
Corcoduşe | 100 g | 27 | 0,2 | 0,0 | 6,4 |
Coronişte | 100 g | 127 | 6,3 | 3,2 | 18,3 |
Dovleac | 100 g | 28 | 1,3 | 0,3 | 7,7 |
Dovlecei | 100 g | 23 | 0,6 | 0,3 | 4,9 |
Dovlecel Patison | 100 g | 19 | 0,6 | 0,1 | 4,1 |
Fasole albă uscată | 100 g | 102 | 7,0 | 0,5 | 16,9 |
Fasole de Spania | 100 g | 24 | 2,0 | 0,2 | 3,6 |
Fasole roşie uscată | 100 g | 93 | 8,4 | 0,3 | 13,7 |
Ficat de pui | 100 g | 136 | 19,1 | 6,3 | 0,6 |
Filet de curcan | 100 g | 105 | 15,8 | 4,6 | 0,1 |
Fragaria | 100 g | 33 | 0,8 | 0,5 | 8,3 |
Frunze de sfeclă | 100 g | 17 | 2,1 | 0,5 | 5,5 |
Găină | 100 g | 202 | 18,5 | 14,3 | 0,0 |
Grepfrut | 100 g | 36 | 0,6 | 0,2 | 9,8 |
Halibut gătit | 100 g | 216 | 14,0 | 17,8 | 0,0 |
Harbuz | 100 g | 36 | 0,6 | 0,1 | 8,4 |
Hrean | 100 g | 67 | 4,5 | 0,6 | 18,1 |
Iaurt natural 2% grăsime | 100 ml | 60 | 4,3 | 2,0 | 6,2 |
Iepure gătit | 100 g | 204 | 24,6 | 11,7 | 0,0 |
Îngheţată | 100 g | 126 | 3,2 | 3,5 | 21,3 |
Lămâie | 100 g | 36 | 0,8 | 0,3 | 9,5 |
Lapte 0,5% grăsime | 100 ml | 39 | 3,5 | 0,5 | 5,1 |
Lapte 1,5% grăsime | 100 ml | 47 | 3,4 | 1,5 | 5,0 |
Lapte acru 1% | 100 ml | 40 | 3,0 | 1,0 | 4,1 |
Lapte dietetic 1% | 100 ml | 40 | 3,0 | 1,0 | 4,0 |
Linte uscată | 100 g | 111 | 7,8 | 0,0 | 20,1 |
Lup de mare gătit | 100 g | 114 | 15,5 | 5,8 | 0,0 |
Macaroane cal, extra | 100 g | 337 | 10,4 | 1,1 | 69,7 |
Macrou gătit | 100 g | 124 | 22,8 | 3,6 | 0,0 |
Mărar | 100 g | 28 | 1,3 | 0,3 | 7,7 |
Mazăre | 100 g | 79 | 6,0 | 0,7 | 12,0 |
Mazăre, seminţe uscate | 100 g | 298 | 20,5 | 2,0 | 48,6 |
Mei fiert | 100 g | 346 | 10,5 | 2,9 | 71,6 |
Mere | 100 g | 46 | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Mere uscate | 100 g | 238 | 2,1 | 2,1 | 62,3 |
Merlan gătit | 100 g | 79 | 17,6 | 1,0 | 0,0 |
Merluciu gătit | 100 g | 95 | 18,5 | 2,3 | 0,0 |
Miere de albine | 100 ml | 324 | 0,0 | 0,0 | 79,5 |
Morcov | 100 g | 31 | 0,8 | 0,3 | 6,6 |
Morun fiartă | 100 g | 234 | 23,3 | 15,6 | 0,0 |
Mure negre | 100 g | 45 | 0,8 | 0,6 | 12,2 |
Mure roşii | 100 g | 31 | 2,0 | 0,0 | 4,4 |
Nap | 100 g | 26 | 1,1 | 0,3 | 8,2 |
Orez marou | 100 g | 331 | 6,3 | 4,4 | 65,1 |
Ouă de găină întregi | 100 g | 139 | 12,5 | 9,7 | 0,6 |
Pâine cu seminţe | 100 g | 228 | 8,6 | 1,4 | 43,9 |
Pâine de secară | 100 g | 223 | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
Parmezan | 100 g | 452 | 41,5 | 32,0 | 0,1 |
Patrunjel, rădăcină | 100 g | 38 | 2,6 | 0,5 | 10,5 |
Patrunjel, verdeaţă | 100 g | 41 | 4,4 | 0,4 | 9,0 |
Pere | 100 g | 54 | 0,6 | 0,2 | 14,4 |
Piept de curcan | 100 g | 84 | 19,2 | 0,7 | 0,0 |
Piept de pui | 100 g | 99 | 21,5 | 1,3 | 0,0 |
Piept de pui pane | 100 g | 195 | 25,3 | 10,4 | 0,0 |
Portocale | 100 g | 44 | 0,9 | 0,2 | 11,3 |
Porumb proaspăt | 100 g | 97 | 3,0 | 1,2 | 18,2 |
Praz | 100 g | 24 | 2,2 | 0,3 | 5,7 |
Prune | 100 g | 45 | 0,6 | 0,2 | 11,7 |
Prune uscate | 100 g | 267 | 3,5 | 1,2 | 68,9 |
Răchiţele | 100 g | 26 | 0,5 | 0,0 | 3,8 |
Ridiche | 100 g | 14 | 1,0 | 0,2 | 4,4 |
Roşii | 100 g | 19 | 0,8 | 0,3 | 3,5 |
Salată | 100 g | 12 | 1,2 | 0,3 | 1,3 |
Seminţe de dovleac | 100 g | 556 | 24,5 | 45,8 | 18,0 |
Seminţe de floarea soarelui | 100 g | 561 | 24,4 | 43,7 | 24,6 |
Sfeclă | 100 g | 37 | 1,5 | 0,1 | 7,6 |
Soia | 100 g | 381 | 2,0 | 0,1 | 1,0 |
Somon de Pacific gătit | 100 g | 168 | 22,9 | 7,8 | 0,0 |
Spanac | 100 g | 17 | 2,7 | 0,4 | 0,8 |
Supă de castraveţi | 100 ml | 42 | 1,4 | 2,0 | 5,0 |
Supă de legume | 100 ml | 43 | 1,7 | 1,8 | 6,2 |
Supă de roşii | 100 ml | 28 | 1,3 | 1,8 | 1,9 |
Supă de sfeclă ucraineană | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,2 | 6,7 |
Supă de ţelină | 100 ml | 37 | 1,6 | 1,8 | 4,5 |
Supă rece cu lapte acru | 100 ml | 47 | 3,1 | 1,9 | 4,3 |
Susan | 100 g | 565 | 19,4 | 48,7 | 12,2 |
Ţelină, rădăcină | 100 g | 21 | 1,6 | 0,3 | 7,7 |
Ţelină, verdeaţă | 100 g | 13 | 1,0 | 0,2 | 3,6 |
Terci de hrişcă | 100 g | 336 | 12,6 | 3,1 | 69,3 |
Terci de orz | 100 g | 334 | 8,4 | 2,0 | 74,9 |
Ulei de măslie | 100 ml | 882 | 0,0 | 99,6 | 0,2 |
Unt | 100 g | 659 | 1,1 | 73,5 | 1,1 |
Untură din ficat de cod | 100 ml | 898 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Usturoi | 100 g | 146 | 6,4 | 0,5 | 32,6 |
Varză acră | 100 g | 12 | 1,1 | 0,2 | 3,4 |
Varză albă | 100 g | 29 | 1,7 | 0,2 | 7,4 |
Varză de Brussels crudă | 100 g | 34 | 4,0 | 0,5 | 3,5 |
Varză de Pekin | 100 g | 12 | 1,2 | 0,2 | 3,2 |
Varză furajeră | 100 g | 34 | 1,2 | 0,1 | 7,4 |
Varză italiană | 100 g | 38 | 3,3 | 0,4 | 7,8 |
Varză roşie | 100 g | 27 | 1,9 | 0,2 | 6,7 |
Vinete | 100 g | 18 | 1,0 | 0,2 | 3,1 |
Vişine | 100 g | 47 | 0,9 | 0,4 | 10,9 |
Zer 0,5% grăsime | 100 ml | 37 | 3,4 | 0,5 | 4,7 |
Zmeură | 100 g | 29 | 1,3 | 0,3 | 12,0 |
Zucchini | 100 g | 16 | 1,5 | 0,2 | 3,0 |
Produsele bogate în elemente nutritive
Trebuie de asemenea consumate alimente bogate în fier. Fierul este un component al hemoglobinei, care duce oxigenul la ţesuturi. Astfel atât mama cât şi copilul vor fi feriţi de anemie. Fierul întăreşte organismul, făcându-l rezistent la infecţii. El se găseşte în: carnea organelor, cum ar fi ficatul, rinichii, limbile şi altele, în carnea slabă, în varză, spanac, în păstăioase, în fructele uscate, în pâine şi arpacaş. Proteinele sunt un material constructiv necesar pentru apariţia noilor celule. Ele se găsesc în: lapte şi produsele lactate, carnea crudă, peşte, ouă şi păstăioase. Acidul folic (vitamina B9) este necesar pentru dezvoltarea corectă a sistemului nervos la copil, în special a măduvei spinării şi a creierului. Femeile ar trebui să ia această vitamină cu 1 până la 3 luni înainte să rămână gravide. Prezenţa acidului folic asigură o bună absorbţie şi o bună utilizare a fierului de către organism. Acidul folic este prezent în drojdie, în legumele cu frunze verzi, în special în spanac şi în salată, în preparate din carne, portocale, sfeclă, linte, seminţe de floarea soarelui şi fructe uscate. Un element al regimul ar trebui să-l constituie şi produsele cu conţinut de zinc. Acesta răspunde pentru dezvoltarea mentală corectă a copilului precum şi pentru menţinerea unei mase corporale corecte. Este necesar pentru absorbţia corespunzătoare a acidului folic. Are efecte asupra unei bune stări a tenului mamei şi copilului. El se găseşte în: preparatele din carne, seminţele de dovleac şi de floarea soarelui, nucă, muguri de grâu. Trebuie consumate fructe, ardei, varză şi frunze de pătrunjel, din cauza conţinutului de vitamina C, care este responsabilă pentru buna funcţionare a tuturor celulelor şi a vaselor sanguine. Ea ajută deasemenea la combaterea viruşilor şi a bacteriilor patogene.
Produse nerecomandate în timpul sarcinii
Femeia gravidă trebuie să fie foarte atentă la alimentele conservate, colorate artificial şi aromatizate. Excesul de aditivi poate duce la diaree, deranjamente stomacale şi efecte alergice. Trebuie deci avută grijă la: benzoesanul de sodiu (conserve, gemuri, maioneză), acidul fosforic, fosfatul de sodiu (prafurile de copt, băuturile de tip cola), glutaminatul de sodiu (băuturi, supe instant, condimente de tip vegeta, bulion în cubuleţe, conserve, sosuri în praf, etc). Trebuie de asemenea evitate mezelurile de magazin, deoarece ele sunt condimentate cu substanţe chimice dăunătoare copilului şi conţin multă sare. Alcoolul trebuie eliminat categoric. Chiar şi un simbolic pahar de vin este interzis în timpul sarcinii. Toate ciocolatele cu umplutură cu alcool sunt interzise în timpul sarcinii.