1. >Despre noi
  2. >Sustenabilitatea este un lucru pe care trebuie să îl cultivi

„Încă din 2015 dezvoltarea pieței organice a luat amploare în Europa, însă anul 2020 a fost marcat de o creștere chiar și mai accelerată”, sunt cuvintele D-nei Helga Willer, de la Institutul de Cercetare al Agriculturii Organice (FIBL), din 17 februarie 2021, în cadrul târgului internațional Biofach/Vivaness. Cuvintele ei spun multe despre noile practici adoptate de consumatori. Criza sanitară din 2020 a dus la o nouă și profundă conștientizare. Consumatorii sunt tot mai mult atrași de produsele sănătoase, provenite din culturile sustenabile.

Cum oferim suport tranziției organice

Mult mai mult decât un simplu trend global, suntem martorii unei schimbări substanțiale: bunurile organice au devenit parte activă și constantă din viața noastră și sunt decise să rămână astfel, atât în Franța, cât și în celelalte țări în care avem reprezentanțe. Îmbrățișarea acestei schimbări presupune o revoluție în agricultură, în sensul întoarcerii la origini.

Prin urmare, Bonduelle își ia angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea agriculturii organice, precum și la simplificarea și sustenabilizarea tehnicilor de prelucrare a solului și, în sens mai larg, a mediului înconjurător.

Tehnici inovatoare pentru oferte inovatoare

Adăugăm constant noi produse în gama noastră organică, atât pentru a susține o mai bună dietă, dar și din respect pentru planetă. Oferim suport producătorilor noștri în trecerea spre agricultura organică, sustenabilă, asistându-i în procesele de tranziție tehnică și ajutându-i să adopte soluții inovatoare. Cu fiecare an, tot mai mulți agricultori beneficiază de acest suport, din dorința de a-i ajuta să limiteze impactul asupra mediului. Așadar, promovăm tehnici de cultivare simplificate, cu respect față de sol, luând în calcul, desigur, și constrângerile de profitabilitate.

Angajamentul nostru față de agricultura responsabilă și dietă

Ne angajăm să implementăm practici de agricultură simplificate și inovatoare, mult mai potrivite pentru mediu, punând accent pe produsele din Franța, plantând și recoltând în funcție de anotimp, evitând folosirea pesticidelor și protejând biodiversitatea, asigurându-ne, astfel, că obținem legume delicioase, în timp ce oferim respect planetei.

Practicile noastre sustenabile de recoltare

Angajamentele noastre sunt exemplificate prin intermediul recoltelor noastre și a tehnicilor inovatoare pe care le implementăm:

- Controlul mecanic al plantelor dăunătoare

Este necesar să înlăturăm plantele dăunătoare, pentru a permite legumelor să se dezvolte armonios. Agricultorii cu care lucrăm folosesc tehnici mecanice pentru realizarea acestui lucru. Cu ajutorul camerelor, o mașină intervine în locurile specifice, înlăturând plantele parazit, fără a afecta în vreun fel răsadurile. Această tehnică evită utilizarea ierbicidelor chimice, din respect pentru mediu și favorizează biodiversivitatea.

- Prelucrarea minimă a solului

Oferim suport agricultorilor în implementarea unor tehnici mult mai benefice mediului, pentru o mai bună pregătire a solului înainte de însămânțare. Pe un teren neexploatat, mașinile lucrează solul la suprafață într-un fel foarte targetat doar pe o linie subțire, creând astfel condițiile necesare dezvoltării viitoarei recolte. În felul acesta, umiditatea și biodiversitatea, care hrănesc în mod natural solul, sunt păstrate.

- Rotirea culturilor

Rotirea culturilor, o veche practică în agricultură, previne secarea solului și apariția organismelor dăunătoare culturii. Pe aceeași parcelă se plantează succesiv cereale și legume. Fiecare dintre ele oferă solului resursele necesare următoarei culturi. Spre exemplu, când mazărea este combinată cu bacterii, produce nitrogen în sol, care este absorbit apoi de grâu. Persoanele cheie în aceste bune practici, agricultorii noștri, participă activ în protejarea, pregătirea și îmbogățirea solului.

- Protecția din plante

Pentru a proteja solul între două recolte, acesta este acoperit cu un strat protector din plante. Aceste protecții sunt realizate dintr-un mix de plante, alese special pentru proprietățile lor. Când cresc, aceste plante protejează solul de intemperiile vremii. Această practică asigură numeroase funcții agronomice, cum ar fi îmbogățirea și pregătirea în mod natural a solului pentru a menține și dezvolta viața plantelor.

- Managementul sustenabil al apei

Unul dintre pilonii dezvoltării durabile este reprezentat de folosirea responsabilă a resurselor naturale. Prin urmare, utilizarea responsabilă a apei este esențială în agricultură. Încurajăm partenerii agricultori să controleze aportul de apă prin folosirea unor sisteme de irigație precise, cum ar fi cel de stropire a salatei. Acest sistem udă direct rădăcina plantei, într-o manieră controlată și lentă. Irigarea precisă și eficientă înseamnă mai puțină evaporare a apei, deci, implicit, mai puține pierderi.

- Capcanele pentru insecte

Pesticidele cauzează numeroase probleme culturilor de legume, astfel că oferim suport producătorilor în implementarea unor tehnici inovative, cum ar fi capcanele pentru insecte. Un feromon atrage insectele într-o capcană unde îi sunt analizate caracteristicile, dimensiunea și evoluția. Mulțumită unei rețele interconectate, se poate anticipa o invazie. Agricultorul este alertat în timp real și poate acționa în consecință pentru a-și apăra cultura. Ca instrument de observare în timp real și de luare a deciziilor, capcanele pentru insecte permit intervenția în cazul în care amenințarea culturii este una reală. Reducerea pesticidelor la minimul necesar este o decizie prietenoasă pentru mediul înconjurător.