
Există diverse sucuri de legume, de aceea merită ştiut care dintre ele conţin substanţe folositoare pentru sănătate şi frumuseţe. Experţii recomandă consumarea a 5 porţii de legume şi fructe de diverse culori – roşii, galbene şi verzi. Astfel veţi pune la dispoziţia organismului doza optimă de vitamine şi minerale.
Sucul de morcovi
Dintre sucuri, cel mai bogat în beta-caroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A, care la rândul ei este imortantă în procesul de formare al celulelor pielii. Vitamina A este şi un preţios antioxidant, care fereşte pielea de efectele îmbătrânirii premature. Sucul de morcovi conţine şi vitamina E, responsabilă pentru aspectul frumos al pielii, deoarece şi ea este un antioxidant important. Atenţie: Cantităţile excesive de vitamina A cauzează leziuni ale ficatului, în care este stocată. Experţii recomandă două până la trei pahare de suc de morcovi săptămânal.
Sucul de roşii
Sucul de roşii pasteurizat conţine licopină, substanţă cae se degajă din celulele plantelor la temperaturi înalte. Licopina are rol de antioxidant în organism având o influenţă pozitivă asupra aspectului pielii. Sucul de roşii nu trebuie băut rece, deoarece astfel devine dificilă absorbţia de către organism a unei cantităţi optime de licopină. Absorbţia este mult mai eficientă când are loc în combinaţie cu grăsimile.
Moarea de varză
Varza murată este o sursă de vitamina C, o substanţă pe care organismul nu o poate înmagazina. Vitamina C este un important antioxidant, ea susţinând procesul de producţie al colagenului în organism. Ea menţine celulele în bună formă şi asigură elasticitatea şi rezistenţa întregului ţesut. Datorită ei, pielea rămâne fragedă şi netedă. Vitamina C previne apariţia celulitei şi susţine arderea grăsimilor în organism.
Sucul de sfeclă
Sfecla are proprietatea de a susţine procesele de purificare a organismului. Conţinutul de betanină facilitează eliminarea microorganismelor patogene, cum ar fi bacteriile sau viruşii, înainte ca acestea să producă daune în organism. Betainina din sucul de sfeclă este o compoenntă a proteinelor care ajută la reducerea rezervelor de grăsime.
Indicaţii privitoare la cumpărături şi stocare
- Cumpăraţi sucuri bogate în vitamina C. Ea se găseşte în cantităţi mari doar atunci când sucul este într-o sticlă fumurie sau într-o cutie. Vitamina C este sensibilă la lumină. În sticlele transparente, conţinutul de vitamina C scade la jumătate în decurs de numai o lună.
- Atunci când cumpărăm suc de legume, trebuie să fim atenţi dacă acesta este crud. Un astfel de suc nu este expus la un proces de prelucrare complex, conţine mai multe vitamine şi minerale.
- Păstraţi sucul într-un loc răcoros, de exemplu în frigider, în cămară sau în pivniţă. În acest fel veţi proteja vitaminele care sunt sensibile la lumină şi la temperaturi înalte. Ambalajele deschise pot fi păstrate la frigider timp de două – trei zile.