
Ordinea servirii felurilor de mâncare
- aperitivul
- antreurile
- supa
- felurile de peşte
- felurile de carne
- brânzeturile
- desertul şi cafeaua
Numărul felurilor de mâncare servite depinde de durata recepţiei. Cel mai bine este să servim patru sau cinci feluri iar în cazul petrecerilor mai scurte – chiar trei. Nu are sens să planificăm un meniu mai bogat, deoarece musafirii noştri nu vor fi în stare să mănânce tot. În măsura posibilităţilor, trebuie să încercăm să servim ceaiul şi cafeaua în altă încăpere decât cea în care s-a servit masa.
Cu care dintre invitaţi începem?
Ordinea în care servim musafirilor noştri mâncărurile este oglinda bunei noastre creşteri şi a respectului pentru invitaţi. Servirea mesenilor începe cu persoanele mai în vârstă, prioritate având femeile, iar gazdele se servesc la urmă. Mâncărurile trebuiesc aduse pe o tavă. Toate felurile de mâncare care nu sunt servite cu porţia se pun pe masă în faţa musafirului dinspre stânga – excepţia o fac mâncărurile porţionate şi supele. Acestea se servesc dinspre dreapta, ca şi toate băuturile de altfel.