Acest articol a fost scris de Cristina Toth, blogger culinar www.divainbucatarie.ro
Bucătăria românească
Este plină de arome și gusturi, mâncăruri și ingrediente savuroase. În funcție de zonă și anotimpuri, obiceiuri și tradiții, există ingrediente “speciale” ce ajută ca mâncarea să fie mai gustoasă.
Carne
Primăvara, când apar legumele pe tarabe în bucătării se pregătesc ciorbe de lobodă sau ștevie, pireuri de spanac, mâncare de urzici, salate cu leurdă. Roșiile, castraveții, ardeii și fasolea verde colorează mâncărurile pe timpul verii, iar toamna cămările se umplu cu conserve, zacuscă și murături - elemente predominante în bucataria romaneasca. În ultima vreme, legumele încep să câștige teren în fața preparatelor gătite doar pe bază de carne pentru aportul adus sănătății. Legumele sunt versatile, pline de culoare. Le putem servi pe post de garnitură, în salate, la grătar, la abur sau la cuptor, chiar și la pizza sau sandvișuri.
Legume
Tartele cu legume nu sunt doar la modă, dar sunt și mult mai gustoase decât cele pe bază de carne, iar legumele pregătite la grătar cu dressing-ul potrivit se vor termina primele la masă.
Spectrul aromelor legumelor cultivate la noi în țară este destul de larg, având astfel ocazia să apreciem gustul celor mai aromate legume. Niciunde salatele de roșii sau cele de vinete, de ardei copți, mâncarea de fasole sau varza călită, ciorbele cu leuștean sau mămăliga nu sunt mai gustoase decât la noi - fiind adevărate specialități din bucătăria românească.