
Bucătăria ungurească
Bucătăria ungurească cu siguranţă nu este uşoară, nici dulce, însă cu toate acestea are amatorii săi în întreagă lume. Fără ardei, ceapă, usturoi sau roşii, este greu de închipuit orice mâncare din Ungaria, la fel şi ardeiul măcinat este folosit cu plăcere în cantităţi mari ca un condiment la majoritatea mâncărurilor maghiare.
Legumele în primul rând
Diferite feluri de ardei, soiuri de varză, roşii, ceapă şi cartofi sunt ingrediente caracteristice şi indispensabile în bucataria ungureasca. Ciorbele hrănitoare, în care nu lipsesc legumele sus menţionate, sunt considerate o introducere obligatorie pentru felul principal, care ameliorează digestia şi sporec metabolismul.
Ardei cu miros de soare
Ardeiul - atât de popular în timpurile noastre, nu a fost întotdeauna apreciat de către maghiari. Cărţile de bucate din secolul al XIX-lea nu menţionează acest condiment. Ocupaţia turcă a răspândit culturile de ardei şi utilizarea acestuia ca şi condiment în Ungaria. Ardeiul a fost folosit iniţial ca înlocuitor al piperului care era greu de găsit. Acum este folosit de toată lumea, însă nu doar ardeiul iute ci şi cel gras, prezent în nenumăratele soiuri şi culori.
Ciorbe pentru sănătate
Printre ciorbele ungureşti, care au cucerit inimile gurmanzilor din întreaga lume, cele care merită o recomandare specială sunt: bográcsgulyás - ciorba gulaş şi halászlé – ciorba de peşte. Ciorba gulaş poate fi pregătită atat, ca gulyásleves – în casă, cât şi, ca bográcsgulyás – pe vatră într-un castronaş special suspendat deasupra focului. Numele acestui fel de mâncare popular provine din cuvântul unguresc bogrács, care înseamnă „castronaş pentru mâncăruri deasupra vetrei”. Istoria acestui fel de mâncare atinge tradiţiile populare, când ciobanii migratori, fiind departe de casă aveau nevoie să prepară mâncare hrănitoare în condiţiile, adeseori, neprielnice. Bogracs este un soi de gulaş din carne şi legume. În diferite regiuni ale Ungariei este preparat diferit, însă gustul lui este întotdeauna unic. Chiar modul în care adăugăm toate ingrediente, felul în care le tăiem şi chiar împărţirea a porţiilor este esenţială. Castronaşele sunt folosite încă utilizate de toţi locuitorii Ungariei iar secretul reţetei unice este păstrat cu grijă de fiecare bucătar.
Feluri de mâncare din meniul maghiar
Alte mâncăruri caracteristice din bucataria ungureasca sunt, bineînţeles, lecsó – legumele fierte la aburi, servite ca şi garnitură alături de carne, csipetke – găluştele servite cu gulaş şi ciorbe sau Lángos – o plăcintă prăjită în ulei, servită cu smântână, usturoi sau caşcaval. Pâinea este foarte importantă, în majoritatea cazurilor este pe bază de grâu. La ciorbe sau gulaş nu poate lipsi pâinea din grâu - kenyér sau zsemle – chifteluţe. Pe lângă clătite, un desert popular din bucataria ungureasca poate fi strudel rétes cu umplutură de fructe, de brânză, de mac sau de nuci.