Bucătăria ungurească
Bucătăria ungurească cu siguranţă nu este uşoară, nici dulce, însă cu toate acestea are amatorii săi în întreagă lume. Fără ardei, ceapă, usturoi sau roşii, este greu de închipuit orice mâncare din Ungaria, la fel şi ardeiul măcinat este folosit cu plăcere în cantităţi mari ca un condiment la majoritatea mâncărurilor maghiare.
Legumele în primul rând
Ardei cu miros de soare
Ardeiul - atât de popular în timpurile noastre, nu a fost întotdeauna apreciat de către maghiari. Cărţile de bucate din secolul al XIX-lea nu menţionează acest condiment. Ocupaţia turcă a răspândit culturile de ardei şi utilizarea acestuia ca şi condiment în Ungaria. Ardeiul a fost folosit iniţial ca înlocuitor al piperului care era greu de găsit. Acum este folosit de toată lumea, însă nu doar ardeiul iute ci şi cel gras, prezent în nenumăratele soiuri şi culori.
Ciorbe pentru sănătate
Feluri de mâncare din meniul maghiar
Alte mâncăruri caracteristice din bucataria ungureasca sunt, bineînţeles, lecsó – legumele fierte la aburi, servite ca şi garnitură alături de carne, csipetke – găluştele servite cu gulaş şi ciorbe sau Lángos – o plăcintă prăjită în ulei, servită cu smântână, usturoi sau caşcaval. Pâinea este foarte importantă, în majoritatea cazurilor este pe bază de grâu. La ciorbe sau gulaş nu poate lipsi pâinea din grâu - kenyér sau zsemle – chifteluţe. Pe lângă clătite, un desert popular din bucataria ungureasca poate fi strudel rétes cu umplutură de fructe, de brânză, de mac sau de nuci.