
Sunt două fețe la povestea asta: fie cumperi castraveciori murați, fie ți-i prepari singură. Oricare ar fi cazul, vei avea de-a face cu câteva caracteristici ale lor când îi vei adăuga în mâncăruri sau salate.
Mâncăruri
Castraveciorilor nu le place apa, așa că dacă plănuiești să-i gătești, trebuie să îi adaugi la final. În pregătirea unor mâncăruri (cum ar fi cele cu carne grasă) este nevoie de o cantitate mare de castraveciori murați pentru ca aceștia să fie eficienți, în vreme ce în alte cazuri două bucăți vor fi de ajuns. Ia în calcul următoarele lucruri:
- Feliază castraveciorii cât mai subțire posibil; acest fapt le va reduce consistența apoasă pe care tind să o capete în mâncăruri.
- Nu puneți castraveciorii direct pe foc mare, pentru că mâncarea va deveni acidă.
- După ce deschideți un borcan, țineți-l în frigider, pentru a-i prelungi durata de viață pe raft.
Salate
În general, ne place să adăugăm castraveciori murați în salatele de iarnă. Contrar credinței comune, merg la fel de bine cu legume, cum merg cu carne. Iată ce trebuie să știi:
- Castraveciorii murați mici sunt mai frumoși, chiar și după ce îi feliezi. În plus, sunt mai fragezi și par mai proaspeți decât cei mari.
- Pentru salatele cu carne albă (ca, de exemplu, pieptul de pui), castraveciorii trebuie mărunțiți.
Dacă castraveciorii acoperă 10% din întreaga salată, ești pe drumul cel bun. Dacă pui prea mulți, nu le vei putea reduce efectul acid, indiferent de cantitatea de ulei pe care o vei turna peste salată.