
Orice ai găti, este extrem de important să găsești echilibrul corect când ai de-a face cu mai mult de două legume într-o mâncare. În cele din urmă, există patru variabile relevante ce pot influența (și, apoi, redefini) identitatea de bază a mâncărurilor tale de legume. Mai jos, le vei găsi explicate pe fiecare în parte, în contextul unor amestecuri de legume:
Culori și nuanțe
Acestea reprezintă probabil cel mai important aspect dacă îți pasă cu adevărat de felul în care arată mâncărurile tale. În amestecuri, ai două soluții centrale:
- fie te axezi pe o singură culoare și lași celelalte nuanțe să completeze mâncarea,
- fie pregătești mâncăruri mozaic. Dacă alegi această opțiune, asigură-te că legumele sunt tăiate la aceeași mărime.
Textura legumelor tale
Este o greșeală să riști plăcerea culinară finală concentrându-te numai pe estetică. Aceasta înseamnă că un fel de mâncare ar trebui să fie tot atât de gustos pe cât de bine arată. Când amesteci texturi diferite în același vas, ești în pericolul de a crea ceva frumos și necomestibil. Pentru a evita asta, alege aceeași manieră de pregătire a legumelor sau alege aceeași textură de bază (pentru salate cu legume proaspete).
Tocare, tăiere, feliere, mărunțire
Poți alterna formele legumelor din salata finală atâta vreme cât țintești spre o singură culoare sau spre un dialog dintre două nuanțe. Însă nu plasa în același bol legume de dimensiuni diferite, în special dacă pregătești salate complexe din legume proaspete. Ca o notă secundară: pentru a diminua efectul legumelor mărunțite inegal, pune-le pe farfurii mari, albe.
Fierbere și pregătire la grătar
Pe lângă alternativa salatelor de legume proaspete, cea mai bună soluție pentru crearea de amestecuri colorate este fierberea sau pregătirea pe grătar a legumelor. Salatele care rezultă din asemenea amestecuri arată nemaipomenit, întrucât aceste metode de preparare păstrează culorile naturale ale legumelor.