Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Descoperă proprietățile terapeutice ale condimentelor românești

Acest articol a fost scris de Cristina Toth, blogger culinar www.divainbucatarie.ro 

Bucătăria românească este apreciată pentru gustul preparatelor sale tradiționale în care excelează condimentele românești. Acestea sunt adevărate medicamente, având compuși nutritivi și proprietăți antioxidante.

Cimbru

Cel mai cunoscut și mai folosit este cimbrul pentru aroma din alimente, dar și pentru proprietățile antiseptice în medicină. Infuzia de cimbru este recomandată pentru toate tipurile de infecții, cum ar fi răcelile, gripa, bronșita, durerile de urechi și sinuzita. Se spune că ușurează durerile cauzate de indigestie și infecții intestinale. Este util în aromaterapie, ajutând în cazul suprasolicitărilor psihice, tulburărilor de memorie, ridicând moralul.
 
Sfat: Daca punem cimbru într-o tocăniță cu legume – care poate conține morcov, cartofi, păstăi, conopidă- gustul acesteia va fi o încântare pentru papilele gustative.

Busuioc

Un alt condiment cu reale calități medicinale este busuiocul. Are vitamina A, magneziu, potasiu, fier și calciu. Acesta este un bun tonic, antidepresiv, întărește sistemul imunitar, reglează glandele endocrine și metabolismul celular, dar se spune că are și antioxidanți ce luptă împotriva cancerului. Datorită proprietăților antiinfecțioase și antiinflamatorii, infuziile de busuioc pot ajuta la tratarea crampelor, infecțiilor respiratorii, este un bun antitusiv și bronhodilatator, stimulează digestia, calmeză colicile, colitele de fermentație. Poate fi folosit și pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației prin spălături cu ceai de busuioc, sau în tratarea tenului gras. Sfat: Dacă presărăm busuioc peste pastele cu roșii coapte, sau cu ciuperci, vom obține o mâncare delicioasă și sănătoasă.

Mărar

Mărarul, cu gustul și aroma lui specială este bogat în fier și este un adevărat aliat în tratamentele împotriva infecțiilor urinare și afecțiunilor respiratorii, regleză tractul digestiv, previne cancerul. Este util și în tratarea disfuncțiilor hormonale, tratarea insomniilor sau împrospătarea respirației.
 
Sfat: Adăugăm mărar la păstăile de fasole cu usturoi și gustul va fi unul desăvărșit.

Pătrunjel

Pătrunjelul, atât de întâlnit în bucătăria românească este de fapt o “pastilă” de sănătate. Este bogat în fier, are mai multă vitamina C decât o portocală, este un puternic antioxidant care ajută la creșterea imunității, la tratamentele pentru sănătatea părului, previne retențiile de apă, indigestiile, ajută la detoxifierea organismului. Este recunoscut pentru realul său ajutor în îmbunătățirea funcționării stomacului, rinichilor, plămânilor și se recomandă în cazurile de sterilitate masculină sau pentru a combate celulita.
Sfat: Punem pătrunjel în mâncarea de mazare, după ce o luăm de pe foc, și obținem un preparat culinar gustos și nutritiv.
 

Rețete care te-ar putea interesa

Salată de crudități cu calamar

Salată de crudități cu calamar

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Salată de varză cu brânză și ciuperci

Salată de varză cu brânză și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane sub 15 min Simplu
Salata Waldorf's-Astoria

Salata Waldorf's-Astoria

Pentru o seară relaxată în familie.

4 persoane 30-45 min Simplu
Ciorbă de fasole caraibeană

Ciorbă de fasole caraibeană

Mâncare din Insulele Caraibe.

4 persoane peste 45 min Simplu
Descoperă proprietățile terapeutice ale condimentelor românești

Acest articol a fost scris de Cristina Toth, blogger culinar www.divainbucatarie.ro 

Bucătăria românească este apreciată pentru gustul preparatelor sale tradiționale în care excelează condimentele românești. Acestea sunt adevărate medicamente, având compuși nutritivi și proprietăți antioxidante.

Cimbru

Cel mai cunoscut și mai folosit este cimbrul pentru aroma din alimente, dar și pentru proprietățile antiseptice în medicină. Infuzia de cimbru este recomandată pentru toate tipurile de infecții, cum ar fi răcelile, gripa, bronșita, durerile de urechi și sinuzita. Se spune că ușurează durerile cauzate de indigestie și infecții intestinale. Este util în aromaterapie, ajutând în cazul suprasolicitărilor psihice, tulburărilor de memorie, ridicând moralul.
 
Sfat: Daca punem cimbru într-o tocăniță cu legume – care poate conține morcov, cartofi, păstăi, conopidă- gustul acesteia va fi o încântare pentru papilele gustative.

Busuioc

Un alt condiment cu reale calități medicinale este busuiocul. Are vitamina A, magneziu, potasiu, fier și calciu. Acesta este un bun tonic, antidepresiv, întărește sistemul imunitar, reglează glandele endocrine și metabolismul celular, dar se spune că are și antioxidanți ce luptă împotriva cancerului. Datorită proprietăților antiinfecțioase și antiinflamatorii, infuziile de busuioc pot ajuta la tratarea crampelor, infecțiilor respiratorii, este un bun antitusiv și bronhodilatator, stimulează digestia, calmeză colicile, colitele de fermentație. Poate fi folosit și pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației prin spălături cu ceai de busuioc, sau în tratarea tenului gras. Sfat: Dacă presărăm busuioc peste pastele cu roșii coapte, sau cu ciuperci, vom obține o mâncare delicioasă și sănătoasă.

Mărar

Mărarul, cu gustul și aroma lui specială este bogat în fier și este un adevărat aliat în tratamentele împotriva infecțiilor urinare și afecțiunilor respiratorii, regleză tractul digestiv, previne cancerul. Este util și în tratarea disfuncțiilor hormonale, tratarea insomniilor sau împrospătarea respirației.
 
Sfat: Adăugăm mărar la păstăile de fasole cu usturoi și gustul va fi unul desăvărșit.

Pătrunjel

Pătrunjelul, atât de întâlnit în bucătăria românească este de fapt o “pastilă” de sănătate. Este bogat în fier, are mai multă vitamina C decât o portocală, este un puternic antioxidant care ajută la creșterea imunității, la tratamentele pentru sănătatea părului, previne retențiile de apă, indigestiile, ajută la detoxifierea organismului. Este recunoscut pentru realul său ajutor în îmbunătățirea funcționării stomacului, rinichilor, plămânilor și se recomandă în cazurile de sterilitate masculină sau pentru a combate celulita.
Sfat: Punem pătrunjel în mâncarea de mazare, după ce o luăm de pe foc, și obținem un preparat culinar gustos și nutritiv.