Bucătăria românească este apreciată pentru gustul preparatelor sale tradiționale în care excelează condimentele românești. Acestea sunt adevărate medicamente, având compuși nutritivi și proprietăți antioxidante.
Cimbru
Cel mai cunoscut și mai folosit este cimbrul pentru aroma din alimente, dar și pentru proprietățile antiseptice în medicină. Infuzia de cimbru este recomandată pentru toate tipurile de infecții, cum ar fi răcelile, gripa, bronșita, durerile de urechi și sinuzita. Se spune că ușurează durerile cauzate de indigestie și infecții intestinale. Este util în aromaterapie, ajutând în cazul suprasolicitărilor psihice, tulburărilor de memorie, ridicând moralul.
Sfat: Daca punem cimbru într-o tocăniță cu legume – care poate conține morcov, cartofi, păstăi, conopidă- gustul acesteia va fi o încântare pentru papilele gustative.
Busuioc
Un alt condiment cu reale calități medicinale este
busuiocul. Are vitamina A, magneziu, potasiu, fier și calciu. Acesta este un bun tonic, antidepresiv, întărește sistemul imunitar, reglează glandele endocrine și metabolismul celular, dar se spune că are și antioxidanți ce luptă împotriva cancerului. Datorită proprietăților antiinfecțioase și antiinflamatorii, infuziile de busuioc pot ajuta la tratarea crampelor, infecțiilor respiratorii, este un bun antitusiv și bronhodilatator, stimulează digestia, calmeză colicile, colitele de fermentație. Poate fi folosit și pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației prin spălături cu ceai de busuioc, sau în tratarea tenului gras.
Sfat: Dacă presărăm busuioc peste pastele cu roșii coapte, sau cu ciuperci, vom obține o mâncare delicioasă și sănătoasă.
Mărar
Mărarul, cu gustul și aroma lui specială este bogat în fier și este un adevărat aliat în tratamentele împotriva infecțiilor urinare și afecțiunilor respiratorii, regleză tractul digestiv, previne cancerul. Este util și în tratarea disfuncțiilor hormonale, tratarea insomniilor sau împrospătarea respirației.
Sfat: Adăugăm mărar la păstăile de fasole cu usturoi și gustul va fi unul desăvărșit.
Pătrunjel
Pătrunjelul, atât de întâlnit în bucătăria românească este de fapt o “pastilă” de sănătate. Este bogat în fier, are mai multă vitamina C decât o portocală, este un puternic antioxidant care ajută la creșterea imunității, la tratamentele pentru sănătatea părului, previne retențiile de apă, indigestiile, ajută la detoxifierea organismului. Este recunoscut pentru realul său ajutor în îmbunătățirea funcționării stomacului, rinichilor, plămânilor și se recomandă în cazurile de sterilitate masculină sau pentru a combate celulita.
Sfat: Punem pătrunjel în mâncarea de mazare, după ce o luăm de pe foc, și obținem un preparat culinar gustos și nutritiv.
Cristina Toth - Divainbucatarie.ro se adresează femeilor moderne care încearcă să le facă pe toate în același timp: să meargă la serviciu, să fie mame, iar după job să și gătească ceva bun și rapid. Am plecat de la ideea că oricine poate fi o "divă în bucătărie", atâta timp cât reușește să pregătească ceva simplu, bun și gustos, apoi își face timp pentru propria persoană, familie și prieteni. Gătitul este mai simplu decât pare, iar rezultatul va fi pe măsura pasiunii.