Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Culorile trendy ale sezonului: în rolul principal sfecla roşie

Sfecla roşie şi cea albă sunt ingrediente ideale pentru salate proaspete, mai ales dacă alegeţi să le folosiţi crude sau murate. Acest articol nu îşi propune însă să elaboreze pe tema avantajelor gustului dulce şi plin al sfeclei roşii; ne vom referi aici la culori, la nuanţe, la pigmenţi şi alte subtilităţi care ţin de această legumă incredibilă.

Calitățile excelente ale unei legume incredibil de versatile

  1. Sfecla roşie conţine pigmenţi (betalaina) care pot varia de la o specie la alta. Deoarece aceşti pigmenţi sunt stocaţi în celulele rădăcinii, fiind instabili şi sensibili în contact cu aerul sau lumina, este de preferată ca sfecla roşie să fie gătită fără a fi decojită. În felul acesta veţi putea păstra nuanţa de roşu intens a plantei.
  2. Cu toate că există variaţii în cadrul pigmenţilor (betalaina), aceştia dau mereu o culoare foarte intensă care tinde să acapareze cromatic celelalte legume din farfurie. Pentru a evita sau pentru a reduce acest efect, puteţi absorbi lichidul de pe bucăţile de sfeclă roşie fiartă înainte de a le aşeza pe farfurie.
  3. Dintr-o perspectivă cromatică, sfecla roşie arată bine lângă carnea de vită; când faceţi friptură cu muşchi de vită adăugaţi câteva felii de sfeclă roşie peste carne şi veţi avea plăcuta surpriză de a constata incredibila potrivire de culoare.
  4. Pentru salate proaspete, mai ales de legume şi brânzeturi, sfecla roşie trebuie tăiată cubuleţe şi uscată cu un şervet înainte de a fi adăugată în compoziţie. Aşezaţi-o pe fundul vasului pentru a reduce suprapigmentarea celorlalte legume din salată. Fireşte această măsură este valabilă doar în cazul când apreciaţi contrastul dintre albul brânzei feta şi roşul crimson al bucăţilor de sfeclă şi nu vă place rozul care rezultă din amestec.

Prepararea sfeclei roşii pe grill este o artă în sine, dar dacă reuşiţi să o faceţi cum se cuvine veţi scăpa de excesul de sucuri păstrând în acelaşi timp culoarea naturală a bucăţilor de sfeclă: focul trebuie să fie domol şi procedeul nu trebuie să depăşească 10 minute.


Rețete care te-ar putea interesa

Dim Sum - gustări chinezești umplute cu creveți și carne de porc
Dim Sum - gustări chinezești umplute cu creveți și carne de porc

Dim Sum sunt mici gustări chinezești, acestea pot fi sub formă de rulouri umplute cu fructe de mare, sarmale, chifle sau crochete.

4 persoane peste 45 min Simplu
Orez cu legume și pui
Orez cu legume și pui

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu ciuperci

Un preparat simplu și delicios pentru întreaga familie.

8 persoane 15-30 min Simplu
Pui cu curry în stil indian
Pui cu curry în stil indian

Rețetă delicioasă pentru o seară cu prietenii.

4 persoane peste 45 min Simplu
Culorile trendy ale sezonului: în rolul principal sfecla roşie

Sfecla roşie şi cea albă sunt ingrediente ideale pentru salate proaspete, mai ales dacă alegeţi să le folosiţi crude sau murate. Acest articol nu îşi propune însă să elaboreze pe tema avantajelor gustului dulce şi plin al sfeclei roşii; ne vom referi aici la culori, la nuanţe, la pigmenţi şi alte subtilităţi care ţin de această legumă incredibilă.

Calitățile excelente ale unei legume incredibil de versatile

  1. Sfecla roşie conţine pigmenţi (betalaina) care pot varia de la o specie la alta. Deoarece aceşti pigmenţi sunt stocaţi în celulele rădăcinii, fiind instabili şi sensibili în contact cu aerul sau lumina, este de preferată ca sfecla roşie să fie gătită fără a fi decojită. În felul acesta veţi putea păstra nuanţa de roşu intens a plantei.
  2. Cu toate că există variaţii în cadrul pigmenţilor (betalaina), aceştia dau mereu o culoare foarte intensă care tinde să acapareze cromatic celelalte legume din farfurie. Pentru a evita sau pentru a reduce acest efect, puteţi absorbi lichidul de pe bucăţile de sfeclă roşie fiartă înainte de a le aşeza pe farfurie.
  3. Dintr-o perspectivă cromatică, sfecla roşie arată bine lângă carnea de vită; când faceţi friptură cu muşchi de vită adăugaţi câteva felii de sfeclă roşie peste carne şi veţi avea plăcuta surpriză de a constata incredibila potrivire de culoare.
  4. Pentru salate proaspete, mai ales de legume şi brânzeturi, sfecla roşie trebuie tăiată cubuleţe şi uscată cu un şervet înainte de a fi adăugată în compoziţie. Aşezaţi-o pe fundul vasului pentru a reduce suprapigmentarea celorlalte legume din salată. Fireşte această măsură este valabilă doar în cazul când apreciaţi contrastul dintre albul brânzei feta şi roşul crimson al bucăţilor de sfeclă şi nu vă place rozul care rezultă din amestec.

Prepararea sfeclei roşii pe grill este o artă în sine, dar dacă reuşiţi să o faceţi cum se cuvine veţi scăpa de excesul de sucuri păstrând în acelaşi timp culoarea naturală a bucăţilor de sfeclă: focul trebuie să fie domol şi procedeul nu trebuie să depăşească 10 minute.