
Prepararea tradițională
Gătitul prin fierbere presupune încălzirea alimentelor în apă clocotită, până la 90-100ºC. Acest proces duce la înmuierea țesutului și dizolvarea nutrienților din produsul astfel tratat. Se estimează că gătitul tradițional cauzează o pierdere de 40% din vitamine și minerale, iar în cazul vitaminei C, pierderile ar putea fi chiar de 70% din cantitatea aflată anterior în produsul nepreparat. Pentru a menține pierderile de nutrienți la un nivel cât mai scăzut posibil, ar trebui ca produsele să fie puse direct în apa clocotită. De asemenea, este important ca timpul de preparare să fie cât mai scurt posibil. Prin urmare, aduceți apa la fierbere și continuați procesul sub capac.
Prepararea la abur
Aburul este una dintre metodele cele mai simple și mai sănătoase de a pregăti mâncarea. Acest procedeu constă în supunerea produselor alimentare la un tratament cu abur. Produsele nu trebuie să fie scufundate în apă. Ele își păstrează o mare parte din aroma lor naturală, fermitatea și culoarea, și, ce este cel mai important, acest lucru se obține fără nicio pierdere de elemente nutritive valoroase. Felurile de mâncare preparate în acest fel nu au nevoie de condimente în exces. Cu alimentele preparate la abur, putem chiar renunța complet la utilizarea sării. Mâncărurile preparate în acest fel au mai puține calorii și sunt ușor de digerat. Un alt avantaj al aburului este reprezentat de economia de energie și timp pentru că nu necesită o supraveghere la fel de atentă precum gătitul tradițional. În plus, această metodă nu necesită un echipament special, iar acesta este un alt avantaj. Un vas simplu, cu fund gros, prevăzut cu un tub interior este mai mult decât suficient.