
Activitățile fizice ale adolescenților
Ritmul de viață contemporan pune o mare presiune atât pe adulți cât și pe adolescenți. Pe lângă stresul acumulat din timpul școlii, se adună și promovarea unor obiceiuri nesănătoase de către mass-media și social-media. Acestea împreună fac ca tot mai mulți tineri să fie afectați de probleme de sănătate de la vârste din ce în ce mai fragede. Din păcate, problemele acumulate în această perioadă încurcă dezvoltarea normală a organismului și ne predispun la rândul lor la alte probleme de sănătate în timpul vieții.
Ce poți face? În primul rând, du o viață activă. Doar ora de sport de la școală nu este suficientă. Alege pe cât de des posibil activități care îți folosesc corpul, precum: dansul, plimbatul câinelui, sporturile de echipă, înotul sau bicicleta; și diminuează pe cât posibil timpul în care stai pe canapea la televizor sau în scaun.
Obiceiurile alimentare ale adolescenților
În ziua de astăzi, toată lumea preferă mesele precum sunt hamburgerii și pizza. Din păcate, acestea vin mereu cu exces de calorii, sunt pline de grăsimi nesănătoase, lipsite de nutrienți și nu conțin suficiente fibre alimentare.
În locul acestora, alege preparate sănătoase care au la bază leguminoasele (fasole, linte, năut, soia), oleaginoasele (nuci, semințe) și cerealele integrale (grâu, ovăz, quinoa, orez). Acestea aduc un aport excelent de proteine și grăsimi bune. Dacă ești în oraș, alege o carne friptă / fiartă și evită prăjelile. Opțiuni bune sunt și peștele la cuptor sau ouăle fierte.
Alegerea deserturilor sănătoase
Pe tot parcursul vieții, dar mai ales în perioadele de efort intelectual cum este școala, un aport bun de fructe și legume crude susține sănătatea și eficiența organismului.
Înlocuiește chipsurile clasice din comerț cu legume crocante precum: morcov, ridichi, gulii sau castraveți. Iar când ai poftă de ceva dulce, servește un măr sau o banană. Toate acestea sunt pline de vitamine, minerale, fibre și apă și îți vor umple corpul de vitalitate.
Alege înțelept iar organismul tău îți va mulțumi.
Rolul legumelor pentru un organism sănătos
Pentru a fi sănătos este recomandat să mănânci minim 5 porții de legume în fiecare zi. Acestea conțin numeroși nutrienți indispensabili, fibre și apă. Alege legume de cât mai multe culori pentru a acoperi o gamă cât mai mare de nevoi. Încearcă pe cât posibil să îți alegi legumele care sunt în sezon. Astfel, eviți produse crescute artificial care pot conține substanțe toxice și sunt mai sărace în nutrienți. O sugestie bună pentru tineri sunt și legumele congelate. Ele sunt simplu de gătit și se potrivesc unui stil de viață aglomerat.
Importanța și beneficiile calciului
Acesta este elementul de bază în formarea oaselor și dinților tăi. Perioada copilăriei și adolescenței este momentul în care ele se dezvoltă cel mai mult, iar nevoia de nutrienți este cea mai mare. Este important ca dieta ta să fie plină de alimente bogate în calciu precum: legume verzi de culoare închisă (salate, spanac, kale, pătrunjel), fructe citrice (portocale), rădăcinoase și fructe oleaginoase (nuci și semințe).
Pe lângă acestea, asigură-te că îți petreci suficient timp la soare, așa se sintetizează vitamina D. Ea este importantă în absorbția și utilizarea calciului în organism. La nevoie, consultă un medic și ia un supliment.
Beneficiile consumului de semințe
Consumă nuci și semințe crude cu orice ocazie. Acestea sunt o sursă minunată de grăsimi sănătoase și acizi grași nesaturați, precum Omega 3. Pe lângă acesta, ele sunt o excelentă sursă de proteine, carbohidrați complecși, fibre alimentare, vitamine și minerale. Le poți adăuga în smoothie, salată, terci, iaurt, tocăniță, sau în cerealele de dimineață.
Evită mixurile de müsli din comerț și fă-ți singur farfuria. O alegere excelentă este ovăzul. Pe lângă el poți adăuga singur fructe mărunțite, semințe, nuci și condimente. Eviți astfel cantități mari de zahăr adăugat de producători și obții toate beneficiile de mai sus.
Apă în loc de băuturi carbogazoase
Înlocuiește băuturile carbogazoase cu apă, limonadă, ceaiuri sau sucuri de legume și fructe stoarse în casă. Acestea din urmă sunt bogate în vitamine, minerale și alte substanțe benefice, pe când băuturile din comerț nu au niciun beneficiu și vin cu calorii goale sub forma zahărului adăugat.